1 av 2
Vulkanen färgar himlen röd. Foto: APTN/Scanpix.
2 av 2

Evakuering vid vulkanutbrott på Island

Uppdaterad: 14:35
Hundratals islänningar evakuerades tidigt på söndagen från sina hem på grund av ett vulkanutbrott i ett glaciärområde. Flygtrafiken till och från Keflavik på Island har dock nu kommit igång igen, efter avbrottet under förmiddagen.

Det är området kring Eyjafjallajökull på södra Island som berörs och mer än 500 människor har evakuerats.

– Från mitt fönster ser jag en röd himmel bortåt. Skulle jag gå ut utanför dörren så ser jag elden också, berättar Christina Bengtsson, som bor i Fljotshlid två mil från vulkanen och ser den från sitt fönster.

– Och vi har vindarna rakt mot oss från fjället.

Finns det någon fara i det?

– Det är bara att askan, och askan kan vara farlig för djuren. Förut när vi var ute så kände man i munnen.

Vad kan hända er?

– Oss kan väl inte hända så mycket mer än att askan kan komma över oss. Vi bor uppe på en brant, så vi ska inte råka ut för någonting.

Har ni på något sätt blivit varnade för vulkanutbrottet?

– I ett par veckor har vi haft små jordbävningar borta på fjället, så man har liksom gått och väntat.

Området kring glaciären är ett populärt strövområde men är alltså nu täckt av aska från vulkanen.

Det var vid midnatt natten till i dag som allt började. Omkring 500 personer har hittills evakuerats från området och flera vägar har stängts.

På grund av att området är täckt med is finns det en viss risk för översvämning.

Víðir Reynisson, som är chef för den nationella samordningscentralen, säger att man har varit beredd på utbrottet en längre tid, men säger också att utbrottet är allvarligt.

– Vi tycker att det är ganska allvarligt och har evakuerat området, det är framförallt jordbruksmark.

Víðir Reynisson säger att det är ett allvarligt utbrott och att man har evakuerat hela området runt omkring eftersom de inte visste från början om utbrottet kom under glaciärens istäcke eller vid sidan om. I området bor många bönder med får och nötkreatur som största livnäring.

Han säger att man ska utvärdera situationen så fort man fått in mer information från området och att man inom de närmaste timmarna kan se hur allvarlig situationen är.

Förutom att man evakuerade boende i området så hölls också flera av landets flygplatser stängda under förmiddagen och flera flygningar ställdes in på grund av risk för att askan från lavan skulle komma in i planens motorer.

Vid lunchtid kom dock flygtrafiken till och från Keflavik igång igen.

Senast en vulkan fick utbrott i området var 1823.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista