Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Protestaktion mot avverkning av skog

Striden kring avverkningen av ett skogsparti utanför byn Valvträsk i Norrbotten trappades upp under fredagen. Fältbiologerna lyckades åtminstone tillfälligt stoppa avverkningen genom en protestaktion i skogen.

Samtidigt hårdnar nu kritiken mot Sveaskogs sätt att bedriva skogsbruk.


– Jag tycker att regeringen måste skicka en väldigt tydlig signal till styrelsen för Sveaskog att man bör se över de interna rutiner man har. Man måste lära sig lyssna på människor, man måste lära sig föra en dialog och man måste värna naturvärden av skogen mycket bättre än idag, säger Mikael Karlsson som är ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.


Förtroendekris i botten
Konflikten kring det lilla skogspartiet utanför Valvträsk bottnar i en förtroendekris mellan delar av den svenska miljörörelsen och statliga Sveaskog.


Konflikten började trappas upp i höstas då bolagets ordförande Bo Dockered hävdade att en utredning som skulle ge fler naturreservat än som redan var beslutat hotade ett stort antal jobb.


– Vårt förtroende för Bo Dockered är mycket lågt. Han har fört fram myten om att naturvård hotar jobben, vilket inte på något sätt är bevisat och han leder ett skogsbolag som inte kan prata med människor på ett normalt och anständigt sätt, säger Mikael Karlsson.


Missnöje mot miljörörelsen
Bo Dockered vill på fredagen inte svara på några frågor om Sveaskogs miljöpolitik. Inom Sveaskog finns ett stort missnöje med hur miljörörelsen agerar just nu.


– Jag tycker att det är allvarligt när det känns som att vi är i den situation när man beskriver det som att vi inte kan prata med varandra längre. Samtidigt så tycker jag att det är konstigt att vi har kommit dit mot bakgrund att Sveskog kanske är den aktör som gör mest ur naturvårdssynpunkt i skogsbruket, säger Olof Johansson, miljöchef på Sveaskog.


Stoppade avverkningen
I Valvträsk har det under fredagen vimlat av olika intressegrupper ute i skogen.


Mest nöjda är nog fältbiologerna som lyckades stoppa avverkningen genom att ta sig så nära maskinen att Sveaskog inte vågade fortsätta avverkningen. Bybor har slagit upp ett tält på platsen för att vakta skogen.


Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".