Bill Gates skänker bort miljarder

Den amerikanske multimiljardären och it-gurun Bill Gates och Microsoftkoncernen skänker motsvarande sju miljarder kronor för att utbilda fattiga människor i u-länderna i datakunskap. Det meddelade Gates på en presskonferens på det världsekonomiska toppmötet i schweziska Davos. 

Bill Gates ser ut som en städad skolpojke i grå kostym kortklippt hår och glasögon. Han ler lite spjuveraktigt hela tiden när han berättar. Ur hans synvinkel är den här senaste donationen från Microsoft ändå inga jättesummor.


Gates och hans hustru Melinda driver nämligen en stiftelse som redan har betalt ut 172 miljarder kronor till välgörande ändamål i u-länderna, främst för att främja hälsovården för barn och fattiga.


Det är ett belopp som motsvarar nära en fjärdedel av en årlig svensk statsbudget.


Det nya biståndet från Bill Gates Microsoft värt en miljard dollar, alltså drygt 7 miljarder kronor, kommer att levereras till Förenta nationernas utvecklingsprogram UNDP under en femårsperiod i form av kontanter, utrustning och mjukvara. 


UNDP ska sedan lära upp fattiga människor i u-länderna i datakunskap, främst ungdomar som aldrig annars har en chans att att nå it-världen.


Bill Gates berättade på presskonferensen att man redan gjort utbildningsförsök i Afganistan för en miljard kronor. Där finns nu 60 utbildningscenter som kan ge 12 000 människor om året datautbildning.


– Nu blir det full fart framåt, sa Gates.


Jan Mosander
jan.mosander@sr.se