Arkivfoto: Ola Torkelsson/PRB

SVT vill sparka 330 personer

De närmaste två åren kan personalen på Sveriges Television minskas med 330 personer. Det föreslår två utredningar som presenterades för SVT:s styrelse på fredagen. Tommy Eklund är Sif-fackets representant i styrelsen. Han tror att företagsledningens syfte är att skapa ett mer flexibelt företag.

– Jag misstänker att man vill göra ett skifte, ett systemskifte eller vad man ska kalla det, där man ska ha mindre anställd personal och använda mer visstidsanställd personal, säger Tommy Eklund, Sifs representant i styrelsen.


Sammanlagt vill Sveriges Television de närmaste tre åren spara 230 miljoner och man räknar med att totalt 400 personer måste bort.


Syftet är att få fram mer pengar till digital teknik och fler program.


Färre fast anställda
Men Sif:s Tommy Eklund tror alltså att det finns ytterligare ett motiv, nämligen att göra SVT till mer av en beställarorganisation, ett företag där ingen kommer att känna sig trygg, som han säger.


De utredningar som presenterades på styrelsemötet på fredagen gäller de närmaste två åren. De föreslår personalminskningar i framför allt Stockholm och Göteborg: 170 personer inom administrationen och 160 personer inom produktionen.


Det skulle innebära besparingar på 150 miljoner kronor under de två åren.


Oenighet om ekonomin
Men facket menar alltså att SVT:s ekonomi är så god att ingen egentligen ska behöva sägas upp, vilket resultatet för förra året visar.


Men de siffror som talar om att SVT faktiskt skulle göra ett överskott på mer än 100 miljoner kronor förra året, vill SVT:s vd Christina Jutterström inte kännas vid.


– Vi presenterar vårt bokslut om en månad på det styrelsemötet för att ta beslut om det. Jag har inget bokslut att tala om. Om någon annan har lagt ut det så kommer det inte från ledningen, säger Christina Jutterström.


Petter Malmhester
petter.malmhester@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".