Noshörning född på Kolmården

På Kolmårdens Djurpark gläds man åt ett nytillskott i form av en noshörning. Tidigare har två noshörningsungar fötts på Kolmården, först Nelson, som blev sjuk och måste avlivas och sedan Newton som dog kort efter födseln.

Nedkomsten den här gången kom som en fullständig överraskning för Kolmården. Det berättar Mats Amundin, zoolog på Kolmårdens djurpark.


– Vi visste ju att mamman var dräktig, det hade man konstaterat i Sydafrika innan hon kom hit. Men att hon skulle vara så långt gången det hade vi ingen aning om. Vi hade räknat med någon gång i sommar, berättar Mats Amundin.


Det är drygt tre veckor sen den lilla noshörningsungen föddes, men det är först idag som ni talar om det för allmänheten?


– Vi vet ju att det blir det blir ju en väldig uppståndelse när man talar om att man har fått en noshörningsunge och vi ville ge dem en chans att komma till ro efter födseln.


Den är så söt, den ser inte ut att vara på riktigt. Som en leksak nästan!


– Jag kommer att tänka på mumintrollen faktiskt. Sedan när man kommer riktigt nära den så ser man att den har alldeles underbara ögon, stora och mörkbruna nästan som rådjursögon och trattöron som den svänger åt alla håll för att höra var alla ljud kommer ifrån. Den är verkligen charmig, säger Mats Amundin.


Lana Brunell, SR Östergötland
lana.brunell@sr.se