Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet samarbetar med LO

De forna ovännerna miljöpartiet och LO ska nu samarbeta för att få igenom skärpta arbetsrättsliga regler inför EU:s utvidgning den första maj. Det är LO som tagit initiativet till samarbetet. Det är ett tilltag som inte hör till vanligheterna.

– Nej något sådant är väl ganska ovanligt, säger Thord Pettersson som arbetat med frågan på LO.


Hur kommer det sig att ni gör något så ovanligt?


– Den första maj kommer närmar och närmar och samtidigt så vet vi att miljöpartiet tidigare har fattat beslut som inte har varit till gagn för arbetstagare i Sverige, säger han.


Thord Pettersson syftar på den uppgörelse som miljöpartiet gjorde med de borgerliga partierna för några år sedan om att småföretagare enklare kunde säga upp någon utan att ta hänsyn till förtursregler, något som då upprörde LO.


– Det väckte en hel del ont blod inom rörelsen, säger Thord Pettersson.


Vill hindra lönedumpning
LO har listat åtta krav till regeringen som handlar om att ändra i arbetsrätten så att inte utländsk arbetskraft ska kunna komma hit och arbeta med för låga löner. Det skulle i sin tur innebära risk för lönedumpningen för hela arbetskraften, menar LO.


Men regeringen har varit tyst, LO har inte fått några löften om ändringar och LO befarar nu att utvidgningen av EU den första maj kommer att ske utan vare sig övergångsregler eller ändringar av arbetsrätten.


Facket ska kunna granska
En viktig fråga för LO är att facket ska få rätt att granska lönerna, så att inte för låga löner betalas ut. Idag har facket rätt att begära en lönekartläggning på grund av kön.


LO vill nu få samma möjlighet till lönekartläggning av utländsk arbetskraft. Och enligt Thord Pettersson verkar miljöpartiet beredda att stödja det kravet och även de andra som LO listat.


– I samtal med miljöpartiet så har det framkommit att de är förtjust i vårt förslag. Därför ska vi ta reda på hur pass överens vi är om förslagen, säger han.


Anklagas för att gå bakvägen
Om LO får med sig miljöpartiet innebär att regeringen då skulle få majoritet i riksdagen. Problemet är att regeringen inte gått med på LO:s krav ännu, därför kan inviten till miljöpartiet också tolkas som att LO nu går bakvägen i sina försök att övertyga regeringen. Men det vill inte Thord Pettersson hålla med om.


– Nej, det skulle jag inte säga. Om vi kan få majoritet i riskdagen för förslag som är bra för arbetstagare i Sverige så glädjer det en socialdemokratisk regering, säger Thord Pettersson.


Men brukar ni inte försöka övertala regeringen för att få stöd för era förslag?


– Jo, men samtidigt så vet vi att miljöpartiet är ganska viktiga, säger Thord Pettersson.


Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".