Göran Persson kommenterar tv-bråk

Statsminister Göran Persson kommenterar nu för första gången Tv4-chefen Jan Schermans anklagelse om att statsministern hotat honom och TV4 i valrörelsen 2002. Göran Persson säger att han inte har något minne av att ha sagt så och att han i så fall nog skulle ha kommit ihåg det. Men han vill ändå inte anklaga Jan Scherman för att ljuga.

Så här sa Jan Scherman i Ekots lördagsintervju den tredje januari.


– Göran Persson agerade personligen mot mig efter vår valdebatt. Han kom fram och sa ungefär följande att ”Scherman du investerar tungt i en borgerlig valseger. Tänk om det inte blir så, då kommer du att ha hela kanslihuset emot dig har du tänkt på det.”


Statsminister Göran Person säger nu att han inte minns samtalet med Jan Scherman.


–Jag har inget minne av att jag skulle ha uttryckt mig på det viset. Jag skulle nog ha kommit ihåg det i så fall. Jag skulle också tycka att det var ganska märkligt om jag gjorde det. Än märkligare att det skulle ta ett och ett halvt år på sig att komma på att han ska berätta det för andra.


Menar du att han far med osanning?


–Han kan ju möjligen tro att det han säger är vad han har upplevt. Det har ju hänt förr. Jag skulle inte vilja beskylla honom för att ljuga, säger Göran Persson.


Scherman står fast vid vad han har hört.
 
– Jag noterar nu att Göran Persson säger att han inte minns. Om man inte minns kan man inte heller minnas vad man inte har sagt, utan då har man på något sätt frånhänt sig möjligheten att berätta om vad som skedde, menar Jan Scherman.


Han säger vidare att han blev väldigt upprörd efter samtalet med Göran Persson och att han därför nogsamt antecknade vad som sagts och att han sedan delgav Tv4:s redaktion vad han varit med om. Men redaktionen valde att inte gå i polemik med statsministern strax före valet.


Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se
Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".