Berlusconis parti firar tio år

I dag för tio år sedan bildade Silvio Berlusconi partiet Forza Italia, Heja Italien. Det är nu landets största parti och ledande i regeringskoalitionen Jubileet firas med ett massmöte i Rom med en ansiktslyft och en nedbantad partiledare.

Det var den tjugofjärde januari l994 som Forza Italias kampsång för första gången skrällde ur högtalarna och därefter blev till en landsplåga för mer eller mindre halva befolkningen, det vill säga de italienare som känner avsmak för Silvio Berlusconi och hans populistiska parti. 

Men tillräckligt många fastnade för budskapet ”Heja Italien” för att Berlusconi redan samma år som partiet bildades, vann valet och blev premiärminister för första gången.

Innan året var till ända föll den första regeringen Berlusconi och läget då påminner om det som råder i dag, när den andra regeringen Berlusconi har suttit i tre år; klammerier med rättvisan och inre tvister i regeringen. 

Rättegång kan återupptas
Lagen som Silvio Berlusconi drev igenom i parlamentet och som skulle ge honom åtalsfrihet, den skräddarsydda lagen har förkastats av Författningsdomstolen och en avbruten korruptionsrättegång mot premiärministern kan därmed återupptas. Dessutom får de fyra regeringspartierna allt svårare att hålla sams sinsemellan.

Då, för tio år sedan, vid ett av det nybildade Forza Italias första möten, var en vanlig förhoppning att Silvio Berlusconis rikedomar skulle smitta av sig på hela Italien.

Ansiktslyftning
Men premiärministerns personliga angelägenheter har stått i vägen för ett odelat  engagemang i landets affärer.

I en månad har Silvio Berlusconi varit mystiskt försvunnen och när han dök upp igen i veckan hade han fått ett nytt utseende. Väljarna får så småningom visa hur många som tror att Berlusconis ansiktslyftning kan smitta av sig på Italien.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se