Demonstration i Kaliningrad. Foto: Fredrik Wadström/SR.

Kaliningrad-bor missnöjda med guvernör

Gårdagens många mindre protestaktioner runt om i Ryssland gick på de flesta håll lugnt till med enstaka gripanden av demonstranter. Men i vissa ryska regioner pågår en allt intensivare debatt om hur det lokala ledarskapet klarar av den ekonomiska krisen.

Sveriges Radio är på plats i Östersjö-enklaven Kaliningrad.

Runt tusen personer hade samlats på torget där oppositionen i Kaliningrad från början hade tänkt ordna en stor manifestation.

Protestaktionen saknade tillstånd men polisen höll sig för det mesta i bakgrunden, även om det förekom uppgifter om gripanden efter det att mötet avslutats.

Under dagen sändes också en fyra timmar lång debatt i flera lokala tv-stationer där Kaliningrads guvernör Georgij Boos svarade på frågor från medborgarna.

Kameror hade satts upp på en handfull offentliga platser i staden samt i ett par mindre städer i regionen.

Både oppositionspolitiker och människor på gatan bombarderade guvernören med kritiska frågor under hela eftermiddagen.

Dmitrij, som valt att komma till den olagliga protestaktionen på torget istället för att följa tv-sändningen, tycker att det är meningslöst att debattera med de lokala makthavarna.

– De låtsas som om de är intresserade av oss men i själva verket bryr de sig inte ett dugg, säger Dmitrij, som tycker att Kaliningrads regionala regering borde avgå.

Den stigande arbetslösheten och den försämrade levnadsstandarden för människor i Kaliningrad har lett till ökade spänningar och alltmer högljudda krav på guvernör Georgij Boos avgång.

Rysslands guvernörer väljs inte längre av folket utan utnämns direkt av presidenten och många ser Boos som någon Kreml plockat in utifrån.

På presskonferensen efter tv-debatten fick guvernören en fråga om vad han lärt sig om Kaliningrad under de dryga fyra år han varit här. Men Boos vägrade svara.

– Jag är Kaliningrad-bo och alla andra antydningar kan ni sluta upp med, sa guvernör Georgij Boos.

Fredrik Wadström, Kaliningrad
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista