Lava läcker ut ur marken vid Eyjafjallajökull. Foto: Ragnar Axelsson/SR.

Faran över kring vulkanen på Island

De hundratals boende som evakuerades från sina hem på grund av vulkanutbrottet på södra Island i natt väntar nu på besked på om de får återvända hem.

Annika Rosén blev evakuerad i natt, men är nu hemma igen.

– De har ringt till oss och vi var ombedda att förflytta oss till en annan gård som vi hade fått besked om tidigare att vi skulle ta oss till. De ringde vid halv ett ungefär och vid halv fem i morse ringde jag till polisen och kollade om inte vi kunde få åka hem. Vi visste att området precis här var ganska säkert. Polisen gav besked att vi kunde återvända hem.

Känner du dig säker nu? Hur är stämningen i familjen?

– Vi känner oss ganska säkra. Även om de talar om att sprickan kan gå upp och smälta ner snö och is så att allt kan fyllas med vatten, bor vi precis uppe vid fjället, så vi är inte i någon fara alls, säger Annika Rosén.

Annika Rosén bor precis vid foten av fjället till glaciären Eyjafjallajökull. Hon kan inte se vulkanutbrottet från sitt hem, men tvingades att tillsammans med sin familj lämna hemmet vid midnatt natten till i dag.

Hon har nyss kommit in från att mata djuren ute i ladugården och berättar att flera av hennes grannar också har fått återvända hem.

Det enda problemet nu är att vägarna runt hennes hem fortfarande är stängda och hon kan inte åka och handla mat.

Omkring 500 boende i området kring glaciären evakuerades i natt. Det är inte alla som likt Annika Rosén har fått återvända till sina hem ännu.

Inom de närmsta timmarna ska polisen undersöka vilka av de evakuerade som kan åka tillbaka hem igen.

Jon Bjartmarz, rikspolischef på Island, säger att man inte tror att det finns några faror i området längre.

Jon Bjartmarz säger att förutom om vulkanen plötsligt skulle förflytta sig så bedöms farorna för de boende vara över. Det enda som kan vara hotfullt nu är om isarna smälter och det blir översvämning.

Det var inte bara de boende runt vulkanområdet på Island som påverkades av vulkanutbrottet i dag. Flygtrafiken låg nere under förmiddagen eftersom risken för att askan från lavan skulle komma in i planens motorer bedömdes som stor.

Vid middagstid kom dock flygtrafiken igång igen efter flera timmars avbrott.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista