Handelns parter på väg till förhandlingarna i fredags. Foto: Magnus Hjalmarson/Scanpix.
avtalsförhandlingarna

Varsel nära inom handelns avtalsområde

Uppdaterad: 00:34
Med bara 10 dagar kvar innan löneavtalen för drygt 3 miljoner anställda löper ut kärvar avtalsförhandlingarna på flera håll. Det kan bli varsel om strejk inom handeln.

Handelsanställdas förbund hade ett extra styrelsemöte på söndagskvällen om deras nästa steg efter att förhandlingarna med arbetsgivarsidan strandat. Efter mötet lade facket locket på och kommer först på måndag förmiddag att presentera vad man kommit till för slutsatser och eventuella stridsåtgärder.

Att IF Metall ännu inte fått något slutbud, får nu effekter för andra branscher. Handeln är en av dem. Båda parter har träffat sina förhandingsdelegationer för att bestämma hur man ska gå vidare.

Att förhandlingarna strandade i går berodde på att det saknades ett metallavtal som riktmärke, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel.

– Vi kunde inte fortsätta eftersom det saknades så kallade märken. Vi hade inga märken i fråga om löner för det finns ingen annan som har träffat något avtal på LO-området. Sedan hade vi inget märke i det som varit en svårförhandlad sak, nämligen hur man ska kunna använda bemanningsföretag i framtiden, säger Dag Kackenberg.

Både fack och arbetsgivare var överens om att industrin skulle gå före och visa vägen i vårens stora avtalsrörelse, där 3 miljoner löntagare ska få nya löner. Men hittills har det gått trögt i förhandlingarna, främst på LO-sidan.

Tjänstemännen inom industrin blev klara med sina avtal natten till i går, medan IF Metall fortfarande väntar på bud. Och Livsmedelsarbetarna har redan varslat om övertids- och nyanställningsblockad från den 1 april.

Det är LO-förbundens krav på hur bemanningsföretag ska användas av arbetsgivarna, som tycks bli en av stötestenarna i årets avtalsrörelse. IF Metall framförde krav på att industriföretagen inte ska få använda bemanningsföretag för att kringgå rätten till återanställning för uppsagd personal. Nu ser frågan ut att skapa problem även på handelns område.

Arbetsgivarna i Svensk Handel räknar med att det blir någon form av varsel från Handels, och att medlare sedan kommer att kallas in. Men vd Dag Klackenberg tror inte att det blir strejk till påsk.

– För varje dag som går så blir ju sannolikare att vi kommer att göra upp med Handelsanställdas förbund. Det tänker vi göra innan den här avtalsperioden är slut, så vi har väl en tio dagar på oss. Jag är helt övertygad om att på slutet spelar det nog inte så stor roll om det finns ett märke eller inte, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista