Minst en stor strejk väntar tror forskare

Handelns förhandlingar har strandat. Livsmedelsarbetareförbundet har varslat om stridsåtgärder. Kommer inte Livs överens med arbetsgivarna före den 1 april kommer de 20 000 medlemmarna inte att gå med på någon övertid. I årets rekordstora avtalsrörelse kommer det att bli åtminstone en större strejk de närmaste veckorna tror strejkforskaren Christer Thörnqvist.

– Eftersom det är miljoner löntagare det handlar om så vore det snudd på sensationellt om det inte blev någon större strejk någonstans.

Totalt i årets rekordstora avtalsrörelse ska 3,3 miljoner löntagare få nya kollektivavtal, och bara det ökar sannolikheten för att det blir minst en större strejk. Ju fler inblandade desto större sannolikhet, menar Christer Thörnqvist som är docent i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Sannolikheten för strejk är större inom den tjänsteproducerande sektorn, inom låglönegrupper som till exempel vård- och omsorg och skolan, säger Christer Thörnqvist.

– Dels är det de som känner sig mest eftersatta. Det är det ju ingen tvekan om. Dels är det där som man har svårast att dra nytta av produktivitetsökningar och sånt. Det är väldigt mycket lättare att de halkar efter också. Så förmodligen någonstans där skulle jag tro, säger strejkforskaren Christer Thörnqvist.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".