Monteringen av nya Saab-bilar igång. Foto: Jens Möller/SR.

Saab i Trollhättan drar igång fabriken igen

Uppdaterad: 10:31
Nu är bilproduktionen åter igång på Saab i Trollhättan. I en och en halv månad har det varit stopp i fabriken på grund av brist på komponenter från Saabs underleverantörer.

Underleverantörerna förlorade mycket pengar vid Saabs rekonstruktion förra året, men nu är det "business as usual", säger Per-Ewe Wendel, vd för stötfångartillverkaren Plastal.

– Vi har börjat leverera till Saab, och vår första leverans gick från vår fabrik i onsdags för produktionsstarten på måndag.

I början av januari beslutades att Saab Automobile skulle läggas ner helt och hållet genom likvidation. Det innebar också att Saabs underleverantörer stoppade sina leveranser.

Redan i slutet av januari blev det klart att Spyker skulle köpa Saab, men rent faktiskt var Saab i likvidation i ytterligare flera veckor och det är alltså först i dag som bilbyggandet i Trollhättan kommer igång igen.

– Vi börjar väl på en nivå någonstans mellan 100-200 bilar, för att sedan gå upp i volym efter de tre-fyra första veckorna, säger Per-Ewe Wendel.

Om någon månad kanske Saab är uppe i en produktionstakt som motsvarar mellan 50 000-60 000 bilar per år. Knappt hälften så många som byggdes 2007, men mer än dubbelt så många som under det mycket turbulenta fjolåret.

Återstarten av Saab har inneburit att underleverantören IAC har dragit tillbaka runt 150 varsel och dessutom beslutat att återanställa 65 personer vid fabriken i Färgelanda.

Bilsätestillverkaren Lear gör sina första leveranser till Saab just i dag måndag, enligt vd Göran Eklund. För Plastal blir det nu nästan en slags bonus att Saab drar igång igen.

– Vi har byggt hela vårt case på att Saab inte finns. Så när de nu kommer till med tillkommande volymer, så är det väldigt positivt, säger Per-Ewe Wendel, vd på Plastal.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista