Idrottsrörelsen oroas över skatteförslag

Två statliga skatteutredningar har upprört idrottsrörelsen i Sverige. I dag debatterar riksdagen förslagen som skulle betyda att ideella föreningar blir tvungna att betala inkomstskatt för sålda reklamplatser, sponsring och lottförsäljning.

– I våra beräkningar så tror vi att det i första skedet handlar om mellan 80 000 och 100 000 kronor som skattebelastningen blir, säger Max Lindgren, ordförande i Sunderby SK i Luleå.

Sunderby SK är inte en unik klubb, enligt Riksidrottsförbundet. Förbundet har sammanställt svar från ett 50-tal föreningar och klubbar runt om i landet som räknat ut att de skulle få ökade kostnader på mellan fem och tio procent av sin totala omsättning om skatteutredningsförslagen blir verklighet.

– Antingen så måste vi ta ut mer pengar av de aktiva föräldrarna, eller så att säga minska verksamheten i värsta fall. Men det hoppas jag inte att vi ska drabbas utav.

En av utredningarna handlar om inkomstskatt för till exempel reklam, sponsring, lotterier och servering. I dag behövs inte det i de fall där inkomsterna går till allmännyttiga ändamål som hos många idrottsföreningar.

Den andra utredningen kommer efter att Sverige under flera års tid fått kritik av EU-kommissionen för att vi har för gynnsamma momsregler för ideella föreningar.

Bland annat föreslås 25 procent moms på lokaler och anläggningar som föreningar hyr regelbundet som till exempel ridhus och boxningshallar. Däremot kommer timhyran på fotbollsplaner fortsätta att vara momsfri.

– Om den ideella delen inte undantas skatteregler så får vi ju ha en diskussion om vi kan kompensera de på ett annat sätt. Dels är det en av våra absolut största folkrörelser och dels bidrar det väldigt mycket till folkhälsan, säger riksdagsledamoten och vänsterpartisten Marie Engström, som sitter i skatteutskottet.

Men det finns ju de föreningar i dag som bedrivs mer eller mindre som ett företag. Varför ska inte de beskattas som alla andra?

– Jo, men i den mån man bedriver ett företag, då ska man beskattas efter de reglerna. Men det är den ideella delen som ska hållas skadeslös. Det är det jag menar.

Ekot har sökt finansminister Anders Borg som hänvisar till tisdagens interpellationsdebatt i riksdagen där han ska ge sin syn på de två skatteutredningarna. Tidigast i höst skulle ett lagförslag kunna bli aktuellt.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista