Den extra inkomstföräkringen för arbetslösa avvecklas i två faser. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Byggnads avvecklar inkomstförsäkring

Fackförbundet Byggnads ska börja avveckla sin inkomstförsäkring för arbetslösa medlemmar. En av förklaringarna är att det blivit betydligt dyrare än vad Byggnads räknade med från början, säger Byggnads ekonomichef Niklas Rengen.

– Givetvis är det så att arbetslösheten stigit väldigt mycket inom byggbranschen under framför allt 2009. Så att just nu har också ekonomin påverkats.

Fackförbundet Byggnads börjar nu avveckla den extra inkomstförsäkring som infördes för arbetslösa medlemmar 2008, det rapporterar tidningen Byggnadsarbetaren. 

Först halveras antalet dagar man kan få den extra ersättningen nu i april, och sedan tas inkomstförsäkringen bort helt den sista september.

En förklaring är ekonomin, en annan att inkomstförsäkringen infördes som ett svar på förändringarna i a-kassesystemet. Byggnads räknar med att Socialdemokraterna återinför gamla ersättningsnivåer om de vinner valet.

– Vår utgångspunkt är ju att vi kommer att kunna jobba för en socialdemokratisk regering som återställer a-kassan till en rimlig nivå så att 80 procent av löntagarna får 80 procent i ersättning vilket är Byggnads mål.

Om det nu blir så att det blir en socialdemokratisk regering som INTE genomför den reformen. Vad händer då?

– Det tycker jag att vi har fått ganska klara löften om att man har för avsikt att göra.

Arbetslösheten för Byggnads medlemmar ligger på ungefär 14 procent nu, ungefär 4 procentenheter mer än för ett år sedan.

Inkomstförsäkringen infördes 2008, innan finanskrisen och den lågkonjunktur som följde på den. Någon extra avgift tas inte ut för försäkringen, utan den bekostas av Byggnads, som räknade med att den skulle kosta 60 miljoner kronor för lite drygt två år.

Några exakta siffror finns inte än, men det kommer i alla fall att kosta mer än det dubbla, enligt Niklas Rengen.

Och nu ska inkomstförsäkringen alltså tas bort, om Byggnads inte bestämmer sig för att behålla den på sin kongress senare i år. Frågan är bara hur den då ska bekostas. Niklas Rengen hoppas att arbetslösheten då ska ha börjat sjunka.

– Nu har vi väl förhoppningsvis kanske, om inte passerat toppnivåerna, så får vi väl hoppas att arbetslösheten inte ökar ytterligare för vår sektor. Det skulle givetvis kunna bidra till kostnaden för en medlemsförsäkring i en bättre konjunktur skulle bli lättare att hantera. Jag tror att det är viktig med den här typen av försäkring att man ser den över tid, och att man egentligen bygger upp en buffert under goda tider som kan användas i tider med hög arbetslöshet, säger Niklas Rengen, ekonomichef på Byggnads.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista