Demokraten och abortmotståndaren Bart Stupak berättar att han kommer att rösta för sjukvårdsförslaget. Foto: Alex Brandon/Scanpix.
sjukvårdsreformen

Uppgörelse om aborter övertalade osäkra

Uppdaterad: 00:01
I USA:s kongress har flera tidigare osäkra demokrater nu i kväll sagt att de kommer att rösta ja till sjukvårdsreformen. Detta efter att Vita Huset gått med på en uppgörelse när det gäller abortfrågan.

President Obama kommer att fatta ett separat beslut om att federala skattemedel inte ska användas för att finansiera aborter.

Den bestämmelsen finns redan i dag, men en grupp demokrater ansåg att formuleringen inte var tillräckligt tydlig i det nuvarande förslaget till sjukvårdsreform.

Nu, efter Obamas besked, är de beredda att rösta ja. Det innebär att sjukvårdsreformen med stor sannolikhet röstas igenom senare i kväll.

Ett annat steg mot ett ja togs sent på söndagskvällen, när det bestämdes hur debatten skulle föras.

Procedurförslaget gick igenom med rösterna 224 mot 206, en fingervisning om hur hela reformförslaget kommer tas emot av representanthuset senare under debatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista