Socialistpartiets ledare Martine Aubry beskrivs som flärdfri och saklig. Foto: Michel Spingler/Scanpix.

Stort nederlag för Sarkozy i regionalvalet

Uppdaterad: 05:33
I Frankrike led president Sarkozy och hans högerparti UMP ett svidande nederlag i de nu avslutade regionalvalen. Socialisterna fick 54 procent av rösterna, medan högerpartiet stannade på bara 35 procent.

Socialistpartiets ledare Martine Aubry var mycket nöjd.

– Jag vill tacka alla fransmän, som har visat oss sitt förtroende, sa Martine Aubry.

Socialistpartiet vann överlägset och samtliga regioner, utom en, kommer nu att styras av vänsterpolitiker. Endast i Alsace, ett gammalt högerfäste, lyckades högerpartiet UMP att behålla makten. Kartan är annars helt röd.

Det så ofta bespottade socialistpartiet kan kanske sakta skaka av sig etiketter som kraftlöst, splittrat och idébefriat. Partiledaren Martine Aubry, flärdfri och saklig, har ingjutit en ny stabilitet. I går kväll sa hon att socialisterna är mer uppmärksamma än tidigare på fransmännens oro och hopp.

President Sarkozy och hans högerparti UMP fick alltså rejält underkänt av de franska väljarna. Detta var den sista chansen före presidentvalet 2012 för fransmännen att uttrycka sin mening via röstsedeln och budskapet var tydligt.

– Många ministrar kandiderade i regionerna, men förlorade. Vårt budskap gick inte fram, konstaterade premiärminister Francois Fillon i går kväll.

Redan klockan 09.00 kommer Fillon att träffa den franske presidenten Sarkozy och förlusterna väntas leda till en regeringsombildning.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista