Vanlig skog ska bytas mot skyddsvärd skog. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

"Miljömål om skogsskydd uppnås"

Sverige kommer överraskande att nå det uppsatta miljömålet för skydd av värdefull skogsmark i år. Det uppger miljöminister Andreas Carlgren.

Det är genom en ombildning av det statliga skogsföretaget Sveaskog som staten överför tillräckligt med skog för att byta till sej skyddsvärd skogsmark som kan bli naturreservat, säger Andreas Carlgren (C).

– Det här är ett av de absolut största stegen för naturvården. Det innebär att vi nu kommer att kunna avsätta den utan jämförelse viktigaste delen för att klara statens mål, att ge långsiktigt och formellt skydd åt 400 000 hektar skog, säger Andreas Carlgren.

Det har hittills inte sett ut som om regeringen skulle lyckas uppnå miljömålet att staten i år ska ha 400 000 hektar skyddsvärd skog som naturreservat, eller med liknande skydd. Det är en yta stor som landskapet Närke.

Men nu föreslår regeringen att det statligt ägda skogsbolaget Sveaskog ombildas, och att 100 000 hektar vanlig skogsmark överförs till staten, för att Naturvårdsverket och länsstyrelserna runt om i landet ska kunna byta till sej 80 000 hektar skyddsvärd skog från privata skogsägare.

Regeringen har också tidigare överfört skyddsvärd skogsmark från bland andra Sveaskog och Statens Fastighetsverk.

Därmed uppnås målet, enligt Andreas Carlgren, som säger att hela satsningen motsvarar ett värde på cirka 10 miljarder kronor. Förutom statens 400 000 hektar skyddsvärd skog, finns dessutom 500 000 hektar frivilligt skyddad skogsmark.

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson välkomnar regeringens planer, men säger att det saknas framtida miljömål för skogen.

– Vi tycker att det är jättebra att man skapar bytesmark där man upplåter den statliga marken för att skydda värdefulla naturskogar på privatägd mark, men om man når målet eller inte det här året, det återstår att se, säger Mikael Karlsson.

Vad är det ni saknar?

– Det som gör allt det här ännu värre är att regeringen samtidigt helt saknar ett långsiktigt mål för naturvårdspolitiken i skogen. Man behöver gå mycket längre, det är en kortsiktig seger men en långsiktig tragedi, säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista