Barack Obama höll ett segertal efter det historiska i beslutet. Foto: J. Scott Applewhite/Scanpix.

Ja till Obamas sjukförsäkringsreform

Uppdaterad: 07:04
I USA godkände representanthuset i natt president Barack Obamas historiska sjukvårdsreform. Men förslaget röstades igenom med liten marginal.

– Tonight's vote is not a victory for any one party. It is a victory for the American people. And it is a victory for common sense.

Saken är klar. President Barack Obama lyckades få kongressen med sig, det blir en historisk reform av USA:s sjukvårdssystem.

– Det här är en seger för det amerikanska folket och för det sunda förnuftet, sa Obama när han sent inatt kommenterade omröstningen.

Och det blev en rafflande jämn omröstning i representanthuset: 219 ja mot 212 nej. Samtliga republikaner röstade mot, liksom flera demokrater.

Och debatten blev både känslosam och tidvis kaotisk.

– Den här lagen är ett övergrepp, nu tar staten kontroll över sjukvården, sa republikanernas John Boehner, medan flera demokrater, som John Lewis, hävdade att sjukvård ska vara en rättighet, inte ett privilegium.

I sista stund blev det också debatt om abortfrågan, eftersom en grupp demokratiska abortmotståndare var missnöjda med reformförslagets formuleringar.

Efter överläggningar meddelade Vita Huset att Obama kommer att fatta ett separat beslut, som understryker att federala skattemedel inte får användas för att finansiera aborter.

Den bestämmelsen finns redan i dag, men de demokratiska abortmotståndarna ansåg att formuleringen var för otydlig i förslaget. Efter Obamas besked beslutade de sig för att till sist rösta ja till sjukvårdsreformen.

Den nya lagen innebär sjukvårdsförsäkring för fler - ytterligare 32 miljoner av USA:s runt 47 miljoner oförsäkrade kommer nu att omfattas.

Stora arbetsgivare ska bli tvungna att skaffa försäkring åt sina anställda och det blir också hårdare reglering av försäkringsbolagen.

Obama har nu lyckats förändra ett system som en rad presidenter de senaste hundra åren försökt ändra, utan resultat. Men den kontroversiella lagen är en kompromiss - och inte så radikal som Obama ursprungligen föreslog.

– Det är såhär förändring går till, sa Obama i sitt tal inatt, vi har visat att USA inte backar för utmaningar.

– We are still capable of doing big things in tackling our biggest challenges.

President Obama väntas skriva under den nya lagen senare i dag, måndag. Efter det väntar ytterligare en omröstning i senaten om vissa tilläggsförslag. Men den historiska reformen är i grunden klar.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista