Ungas sexvanor bakom ökade sjukdomar

Spridningen av könssjukdomar ökar snabbt i Sverige igen. Det är de allvarligaste sjukdomarna, hiv och syfilis, som ökar mest. Enligt Folkkhälsoinstitutet beror det här bland annat på att unga människor har blivit sämre på att använda kondom.

Enligt Kristina Ramstedt, enhetschef på Folkhälsoinstitutet beror det här på att vissa grupper blivit sämre på att använda kondom.


– När hiv-epidemin blev känd i Sverige så var det väldigt många fler som använde kondom men idag är det en stor grupp unga vuxna som vid tillfälliga sexuella kontakter inte, använder kondom. Det är en stor informationssvårighet att nå den grupp som utsätter sig för mer risker än andra, säger Kristina Ramstedt.


Har folk slappnat av sedan den stora uppmärksamheten i början av 90-talet och slutet på 80-talet?


– Ja, det tror jag. I början när epidemin blev känd i Sverige så blev folk väldigt skräckslagna och trodde i större utsträckning än vad som var fallet att man var utsatt för risken att få hiv, säger hon.


Ökat med en tredjedel
Enligt smittskyddsinstitutet ökade antalet registrerade nya hiv-fall med en tredjedel mellan år 2002 och 2003 – från 287 till 380.


Antalet nya fall av syfilis har ökat med kring 40 procent. Det innebär 179 fall av sjukdomen syfilis.


Andra sjukdomar sprids också
Sedan mitten av 90-talet har också antalet fall av både klamydia och gonorré som är de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna, nästan fördubblats i Sverige.


Kristina Ramstedt säger att många ungdomar inte testar sig tillräckligt ofta:


– Unga människor måste förstå att de här sjukdomarna ger inga symptom och därför är det så angeläget att man söker läkare när man haft sexuell kontakt utan att använda kondom.


Bristande kunskaper
En annan anledning till att till exempel syfilis ökar är att det inte alltid finns tillräckligt med kunskap inom sjukvården.


– Vi ser när det gäller syfilis att det är bristande kunskap ute hos sjukvårdspersonalen därför vi har haft väldigt lite syfilis och folk är rätt nyutbildade, säger Kristina Ramstedt. 


Vill ha mer information i skolan
Johanna Spak som är 19 år tror att man måste börja informera tidigare om könssjukdomar:


– Jag tror att det skulle va bättre om man började i skolan tidigare och infomerar ordentligt. Jag tycker inte att man haft någon ordentlig information. Det har mer varit ”så här går sex till”, men det vet nog redan de flesta.


Aina Jutterström
aina.jutterstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".