Livs har redan varslat om blockad mot övertid, nyanställningar och utökad bemanning från 1 april. Foto: M Dahlberg/Scanpix.

Besked nära om strejk i påskhandeln

Uppdaterad: 07:19
Senare i dag kan det komma besked om det blir strejk i påskhandeln eller inte.

Vad som kom fram vid det extrainsatta styrelsemötet är inte känt - om det blir strejk i handeln eller om det är aktuellt med andra stridsåtgärder.

Nu är det bara nio dagar kvar tills löneavtalen löper ut för drygt tre miljoner anställda. Och hittills är det bara Unionen och Sveriges Ingenjörer som fått sina avtal klara för 130 000 tjänstemän, som får 2,6 procents löneökning.

För lite, tycker facken GS och Pappers som vill ha mer i sina avtal - och samtidigt lösa frågan om användningen av bemanningsföretag. GS och pappers kommer också att presentera sina nästa steg i avtalsrörelsen på en presskonferens i dag - klockan 14.

Fackförbundet Livs har redan varslat om blockad mot övertid, nyanställningar och utökad bemanning från 1 april.

LO har också kritiserat Unionens och Ingenjörernas avtal för att de inte samordnades med LO-förbundens förhandlingar på industriområdet. Nya medlarbud för LO-förbunden kan komma nu i början av veckan.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista