Damprotest med blommor. Foto: Javier Galeano/Scanpix.

Kubas regering ställd inför kvinnoprotest

I Havanna har de så kallade Damerna i vitt genomfört sin sjunde och sista demonstration i kampanjen för att kräva frihet för anhöriga som fängslades under den så kallade svarta våren på Kuba för sju år sedan.

Liksom alla de senaste sju dagarnas protestmarscher inleddes den igår med att ungefär 50 Damas de blanco - hustrur och mödrar till fängslade oppositionella - deltog på en mässa.

I går, söndag, var det i kyrkan Santa Rita som, för ovanlighetens skull, var närmast proppfull. Förutom dom vanliga gudstjänstbesökarna fanns där många dissidenter från en mängd olika grupper och dessutom många representanter för utländska ambassader, bland annat Sveriges.

De sju dagarnas demonstrationer representerar de sju år som gått sedan den svarta våren, då 75 oppositionella greps och sedan dömdes i summariska rättegångar till uppemot 25 års fängelse.

Det har sällan, kanske aldrig, tidigare hänt att det förekommit offentliga protestdemonstrationer under så lång tid i Havanna. Och regeringen tycks inte riktigt ha vetat hur det ska agera.

Vid ett par tillfällen grep polisen in och bokstavligen släpade bort de demonstrerande kvinnorna, som nästan alla är en bit över de 50.

Varje dag har också något 100-tal motdemonstranter dykt upp och skanderat aggressiva slagord. Enligt kubanska media handlar det om folkets spontana reaktioner mot USA-finansierade kontrarevolutionärer.

Andra menar att motdemonstrationerna varit organiserade av den kubanska säkerhetspolisen.

Kubansk tv har flera gånger visat bilder från demonstrationerna och har pekat ut närvarande utländska diplomater, bland annat från Sverige, som manipulatörerna bakom denna, som heter, anti-kubanska kampanj.

Men frågan är om inte effekten på de kubanska tittarna har blivit den motsatta än den åsyftade. De är inte vana att se människor demonstrera mot regimen. Och i stället för att väcka avsky mot Damerna i vitt har deras mod blivit ett positivt exempel och fått många att ifrågasätta sin egen uppgivenhet och passivitet.

Lars Palmgren, Santiago 
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista