Fågelinfluensan skördar nya liv i Asien

Fågelinfluensan fortsätter att skörda liv i Asien. Ett nytt dödsfall rapporterades på lördagen från Vietnam. Minst sex människor har nu dött av virussjukdomen där. I Thailand fortsätter slakten av miljontals höns och praktiskt taget all export av kyckling har stoppats.

Alla höns, 40 000 värphöns på hönseriet Nualkul i Song Pi Nong i centrala Thailand måste avlivas. Det är order.


När Ekot besöker ägaren Silapob ser han på hur höna efter höna läggs i gula plastsäckar av några av hans anställda. Säckarna förs sedan några hundra meter bort med traktor till en jättelik vattenfylld grav.


Där dumpas de och dör en smärtsam död. I detta hönseri finns ingen smitta, ingen fågelinfluensa. Men smittan finns några kilometer härifrån. Därför har de thailändska myndigheterna beordrat att alla hönsen här måste avlivas.


Miljontals höns har avlivats
I Thailand finns 30 000 större eller mindre hönserier. Sju miljoner höns har redan avlivats i Thailand.


På fredagen rapporterades det första dödsfallet i Thailand som beror på fågelinfluensan. Från Vietnam kom på lördagen uppgifter om ett nytt dödsfall, där har sex människor avlidit till följd av denna virussjukdom. Smittan förs från sjuka höns till människor men inte mellan människor.


EU och tidigare Japan jämte flera asiatiska länder har stoppat all import av kyckling från Thailand.


Kambodja i farozonen
På lördagen kom också larmrapporter från Kambodja. Hos en kycklinguppfödare nära huvudstaden Phnom Penh hade det dödsbringande viruset H5N1 konstaterats. Från Kambodja sker ingen kycklingexport.


I Thailand kritiseras myndigheterna för att under flera månader ha nonchalerat utbredningen av fågelinfluensan. Länge hette det att det rörde sig om en mera ofarlig form av kolera och bronkit när tusentals kycklingar avled.


Regeringen får kritik
Regeringens strävan att sopa problemen under mattan har fått kycklingindustrin att rämna och dessutom äventyrat befolkningens hälsa, skriver i dag Bangkok Post, landets ledande engelskspråkiga tidning.


En känd miljöförkämpe, Witoon Lianchamroon, ledare för organisationen Biothai krävde en förklaring från regeringen till varför det dröjt så länge med informationen om hälsoriskerna.


Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se