Reformen snabbt ett hett samtalsämne

Nattens stora nyhet om sjukförsäkringsreformen blev snabbt ett stort samtalsämne bland nattvandrande amerikaner på Times Square i New York.

De positiva kommentarerna på Times Square blandas med tveksamhet inför vad sjukvårdsförsäkringsreformen faktiskt kommer att innebära för var och en.

– Det kommer att ta lång tid innan vi ser vad den får för effekt, säger Robert. Och Jennifer säger att många amerikaner är konfunderade inför reformen.

Båda saknar just nu sjukförsäkring, men Robert känner trots sin tveksamhet hopp i luften.

Stacy från Kalifornien tycker att reformen är ett steg i rätt riktning för USA.

Men opinionsundersökningar har visat på övertag för de amerikaner som inte gillar den nu genomröstade reformen som den blev, även om det finns ett stöd för vissa ingredienser i den, som till exempel det faktum att fler amerikaner nu ska kunna köpa en försäkring och att försäkringsbolagen inte ska kunna dumpa redan försäkrade.

Men folket på Times Square är ense om en sak, att nattens seger för president Obama var politiskt väldigt viktig för honom.

Tayshia säger att hon är stolt över sin president. Robert menar att Obama var tvungen att leva upp till sitt vallöfte för att bli omvald, medan Stacy säger att om allt blir bra med reformen så blir det fantastiskt för Obama. Men misslyckas den, så blir det hans fel.

Daniel Alling, Times Square, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista