IMF manar länder att se över sina skulder

Internationella valutafonden uppmanar nu alla länder till reformer för att få bukt med sina skulder. En uppmaning är att till exempel höja pensionsåldern.

Nu när vi sakta börjar komma ur finanskrisen så poängterar Internationella valutafonden, IMF, vikten för alla länder att få bukt med budgetunderskotten och få tillbaka skuldnivåerna till en mer lämplig nivå.

För om de nuvarande höga offentliga skulderna ligger kvar kan det leda till högre räntor och långsammare ekonomisk tillväxt, skriver Wall Street Journal.

Men för att få bukt med underskotten och skulderna kommer det inte att räcka med att bara avveckla de stimulansåtgärder som funnits under finanskrisen, inte med tanke på att hälsovårdskostnader och andra utgifter beräknas öka, säger John Lipsky, som är vice chef för Internationella valutafonden.

Han anser att alla länder, särskilt de med utvecklade ekonomier, bör se över sina sociala trygghetssystem, de sociala förmånerna och ersättningarna, till exempel bör pensionsåldern höjas.

Däremot kanske utvecklingsländerna bör bygga upp sina sociala trygghetssystem, för att öka konsumtionen.

IMF:s rekommendation för de flesta utvecklade ekonomier är att behålla de finanspolitiska stimulanserna under det här året, men att det under nästa år måste börja fokuseras på att få ner skulderna.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista