Nya uttalande om massförstörelsevapen kan påverka valrörelsen

I USA har den avgående chefen för de amerikanska vapeninspektörerna i Irak, David Kay, orsakat turbulens med sina uttalanden om att han inte tror att Saddam Husseins regim hade några lager av massförstörelsevapen efter 1991. Ett besked som riskerar att bli ytterligare ett problem för president Bush detta valår.

David Kay är naturligtvis inte den förste som ifrågasätter det som var Bushregeringens huvudargument för att inleda kriget i Irak, det akuta hotet från Saddam Husseins  massförstörelsevapen.


Men Kay är inte vem som helst och därför är hans uttalanden extra känsliga för Vita Huset.


Tror inte på massförstörelsevapen
Kay har fram till nu lett den drygt 1000 personer stora inspektörsstyrka som i snart tio månader sökt efter massförstörelselsevapen. Så sent som i sitt årliga State of the Union-tal i tisdags citerade president Bush en rapport från inspektörerna för att understryka sin ståndpunkt att det fanns skäl att anfalla Irak.


Men nu säger alltså den avgående inspektörschefen i en intervju med nyhetsbyrån Reuters att han inte tror att Irak hade några lager av massförstörelsevapen efter 1991.


Fler tvivlare
Vicepresident Dick Cheney håller på lördagen ändå fast vid att det ännu är för tidigt att slå fast om Irak hade tillgång till vapnen eller inte. Men även inom det republikanska partiet blir tvivlarna fler.


Precis som president Bush har de som stödde kriget också försökt skifta den politiska debatten bort från frågan om underrättelseuppgifterna kring vapnen var felaktiga eller överdrevs, till att istället peka på det faktum att Saddam Hussein nu är borta från makten.


Problem för Bush
Men demokraterna tar nu naturligtvis hjälp av Kay för att kritisera Vita Huset. John Rockefeller i senatens underrättelseutskott, säger att USA nu betalar ett högt pris för vad som med allt större tydlighet visar sig vara just felaktigheter och överdrifter.


De demokratiska presidentkandidaterna lär heller inte tveka att använda den före detta vapeninspektörchefens uttalanden i sin kritik av presidenten.


Stöd av FN
FNs generalsekreterare Kofi Annan säger på lördagen att David Kays information måste tas seriöst.


Som en politisk kommentator i amerikansk TV uttryckte det: ”Vita Huset blir alltmer ensamt i sin tro att massförstörelsevapen ska hittas, om de ens själva tror på det längre.”


Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".