Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ohly vill ha krav på svenskt EU-utträde

Publicerat lördag 24 januari 2004 kl 17.14
Vänsterpartiets blivande partiledare Lars Ohly ansluter sig till dem i partiet som vill skärpa EU-kritiken i vänsterpartiets nya program. I motsats till det förslag som lagts till partikongressen nästa månad vill Ohly att partiet ska kräva att Sverige lämnar EU.

– Jag tycker att det är bättre att vi är tydliga med att vi fortfarande anser att vi tycker att Sverige ska lämna europeiska unionen.


Du vill ha ett rakt utträdeskrav i ert partiprogram?


– Ja.


Kompromiss i programförslaget
I Vänsterpartiet finns både de som vill att partiet ska acceptera att Sverige är medlem i EU och arbeta för ett
bättre EU och de som vill behålla kravet på att Sverige lämnar unionen.


I det nya programförslaget blev det en kompromiss. Där sägs att ett svenskt utträde ”kan” vara ett led i skapandet av en demokratisk samverkan i Europa.


Inget omedelbart utträde
Men att Lars Ohly vill ha en skarpare formulering betyder inte att han tycker att vänsterpartiet ska kräva ett utträde idag. Det ska till exempel inte finnas med i valplattformen inför EU-parlamentsvalet i vår.


Och om EU växer ytterligare öppnar Lars Ohly för en annan politik:


–  Om alla Europas medlemsstater vore med då skulle unionen se annorlunda ut och kanske det skulle vara lättare att acceptera ett medlemsskap i framtiden.


Påverkar mer utanför regeringen
Att kräva plats i regeringen, som samarbetspartiet miljöpartiet, är inte aktuellt för Lars Ohly.


Utrikespolitiken är huvudskälet och enligt Ohly har partiet påverkat den svenska regeringens utrikespolitk
mer genom att stå utanför regeringen:   


– Jo där kan jag faktiskt säga att vi har påverkat genom att inte vara med. Men jag är övertygad om att vi påverkat regeringens ställningstagande i till exempel Irakkriget. I takt med både vår kritik och framför allt den utomparlamentariska rörelsens kritik som var med demonstrationer, så ändrade sig regeringen till att till slut hamna på samma linje som vi.


Risk för ny munkavledebatt
Vänsterpartistiska ministrar skulle riskera att drabbas av munkavle tror Lars Ohly:


– Vi kommer ju ihåg munkavledebatten inom regeringen inför folkomröstningen och den hade säkert varit svår att hantera om vänsterpartiet hade suttit i regeringen också.


Tomas Ramberg, Ekots lördagsintervju 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".