President Obama har också förlorat i opinionsstödet under debatten om sjukvårdsreformen. Foto: Gerald Herbert/Scanpix.
Ekots utrikeskommentator:

"Segern tär på Obamas politiska kapital"

Det skrevs politisk historia i Washington i natt, när kongressens representanthus med knapp marginal röstade för den sjukvårdsreform som har varit Barack Obamas hjärtefråga sedan han tillträdde. Men frågan är till vilket pris Obama vunnit denna seger.

– Det är så här förändring ser ut, sa en trött Barack Obama inför tv-kamerorna några minuter efter segern i kongressen.

Det var en historisk seger men till priset av ett år av bitter debatt, polarisering och politisk kohandel, en process som inte har varit en vacker syn och som har spätt på cynismen och misstron mot det politiska etablissemanget i Washington.

Processen har kostat Obama stora mängder politiskt kapital och sviktande opinionsstöd från amerikaner som har tyckt att han fokuserat för mycket på sjukvårdsfrågan och för litet på ekonomin och arbetslösheten.

Obama har medgett att hans administration har varit dålig på att skapa opinionsstöd för reformen och han måste nu både sälja in den hos en skeptisk och splittrad amerikansk allmänhet och ta itu med de frågor som har stått på kö bakom denna allt överskuggande fråga: finanssektorreform, immigration, klimatet och, framför allt, jobben.

Inte en enda republikan röstade för sjukvårdsreformen och republikanerna är övertygade om att deras motstånd är en röstvinnarformel inför kongressvalet i november.

Många demokrater fruktar att de kan ha rätt i det och att en komplicerad reform som det tar tid innan enskilda människor ser konkreta fördelar av kan komma att stå dem, och Obama, dyrt i höstens val.

Nästa omgång opinionsundersökningar kommer att läsas med stor spänning av båda sidor.

Agneta Ramberg, Ekots utrikeskommentator
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".