Få kunder oroliga över strejkvarslet

Det gäller nog att vara lite förberedd som kund säger Agneta Jansson, som är ute och handlar i Stockholm i dag.

– Man får väl handla tidigt så får man med sig allt vad man ska ha. Så tänkte jag redan imorse, att man kanske ska handla redan nu.

I butikerna kring Hötorget i Stockholm, tycks shoppingen pågå för fullt runt lunchtid i dag. Att det nu kommer strejkvarsel lagom till påskhandeln som berör flera stora företag som H&M, Kapp-Ahl, ICA, Willys, Åhléns och Hemköp, väcker inte särskilt starka reaktioner hos kunderna.

Inne i en H&M-butik meddelar personalen att de fått beskedet att inte säga något i nuläget. Jaquline Petersson, kund i butiken, säger så här.

– Jag är inte orolig över min egen shoppen om man säger så. Leder det till något bra så tycker jag att de ska göra det.

Vid Svensk Handels lokaler i huvudstaden har konferensrummet just dammsugits inför presskonferensen halv två, där man planerar kommentera strejkvarslet. Deras förhandlingschef Bo Cederlöf har tidigare sagt att de ska se vilka företag som finns på listan och sedan kontakta dem.

Kommentaren från Svenskt näringsliv är att man tycker att det är olyckligt att förbund utanför industrin sätter press på avtalen när det är industrin som väntas lägga grunden för förutsättningarna i avtalsrörelsen.

Marcus Eriksson
marcus.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista