Vill inte ha avtalslöst.
Strejkvarslet

Även arbetsgivarna önskar snabbt avtal

En strejk skulle kosta Svensk handel miljoner. Organisationens vd, Dag Klackenberg, vill se en överenskommelse med Handelsanställdas förbund före månadens slut.

Handelsanställdas förbund varslar i dag om strejk. Från den 1 april går drygt 5000 anställda på 79 arbetsplatser, både butiker och lager, ut i strejk om inget avtal finns före det.

Svensk handels vd, Dag Klackenberg, vill också han se en färdig överenskommelse innan det blir ny månad och avtalet går ut.

– Vi tror inte på att man sätter sig ned och säger att nu ska vi ha ett avtalslöst tillstånd och sedan ska vi ta och göra allting retroaktivt. Det försöket har man gjort några gånger och det funkar inte bra, åtminstone inte för oss. Där är vi ju helt överens med Handelsanställdas förbund att några sådana övningar ska vi inte ha. Och jag tror att i grunden är vi ganska överens om att en konfliktlösning med hjälp av strejk och lockout inte heller är optimalt.

Vad skulle det kosta företagen om det blir strejk i påskhandeln?

– Vi har experter som håller på att räkna på detta. Det är ganska svårt men det är klart att det måste ju beräknas, för slutligen så ska ju dels de strejkande ha ersättning från sina fackföreningar och de företag som har drabbats ska ha ersättning från oss.

Det skulle handla om miljontals kronor, säger Dag Klackenberg, som nu har medlare i full gång för att se om man kan nå en lösning.

Förenklat vill Handels höja lönerna och förtydliga villkoren när det gäller företagens möjligheter att ta in personal från bemanningsföretag. Men efter sex veckors förhandlingar utan framgång varslar man i dag med strejk från 1 april.

Bland de varslade företagen finns Ica, Willys, H & M och Hemköp. Det berör över 5000 anställda.

Frågan är om pressen från Handels är så stor att det blir ett avtal innan industrin har det.

Det stora problemet enligt Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström är att Svenskt Näringsliv bakbundit förhandlingarna, där Svensk Handel måste avvakta löneavtalen för industrin, som dröjer.

Dag Klackenberg säger att han förstår frustrationen kring detta.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista