För tillfället rinner lavan bort från bebodda områden. Foto: Ragnar Axelsson/Scanpix.

Fortsatt hög vulkanberedskap på Island

Det råder fortfarande osäkerhet om hur vulkanutbrottet på Island kommer att utvecklas. För tillfället är det ingen fara. Men den isländska civilförsvarsmyndigheten betecknar fortfarande situationen som riskfylld.

De flesta av de omkring 600 personer som evakuerades när vulkanen Eyjafjallajökull vaknade natten mellan lördag och söndag har nu kunnat återvända hem, åtminstone tillfälligt. Tills vidare är ändå 14 familjer evakuerade men de får besöka sina hem för att till exempel se till sina djur.

Det rinner fortfarande lava ut ur sprickor i berget och man vet inte hur länge det kan hålla på. Det kan pågå i flera år, men det behöver inte medföra någon omedelbar fara för dem som bor i närheten.

För tillfället rinner lavan bort från bebodda områden. Man ser just nu inte heller någon större risk för att vulkanutbrottet skall smälta så mycket is att det bildar en farlig flodvåg.

Däremot kan aska och giftiga gaser från utbrottet ställa till problem både för människor och djur så länge vulkanen är aktiv. Det kan ge andningsbesvär och förgifta betet.

Det som oroar mest just nu är om Eyjafjallajökulls utbrott kommer att väcka en mycket större närliggande vulkan, Katla, till liv. Vulkanen som ligger på omkring 1 500 meters höjd är delvis täckt av is och ett utbrott han utlösa en häftig och farlig flodvåg.

Katla hade ett stort utbrott senast 1918 och har normalt högst åttio år mellan eruptionerna. Så rent statistiskt är det hög tid för vulkanen att vakna till liv.

Eftersom Katla är sammankopplad med Eyjafjallajökull, som nu har ett mindre utbrott, har risken ökat.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista