Kennedy backar upp Obama.
Sjukvårdsreformen i USA

Starka reaktioner dagen efter beslutet

Dagen efter den stora att den stora sjukvårdsförsäkringsreformen röstades igenom i USA går diskussionens vågor höga om vad reformen kommer få för politiska konsekvenser. Både demokrater och republikaner hoppas att de på grund av reformen ska få fördelar i höstens kongressval.

Stacy från Kalifornien, på besök i New York, sammanfattar på ett träffande sätt det politiska läget för president Obama och demokraterna efter att den kontroversiella och historia sjukvårdsreformen röstats igenom i kongressen inatt svensk tid.

– Om allt fungerar som det är tänkt blir det grymt bra för Obama, om inte, så kommer allt vara hans fel, säger hon.

Tidningen Wall Street Journals ledarsida, som länge varit kritisk till reformen, tycks hålla med Stacy. Efter att ha tvingat igenom reformen är det nu demokraternas ansvar för hur det blir med den amerikanska sjukvården, skriver tidningen.

John McCain, republikanernas presidentkandidat i de senaste presidentvalet lovar att republikanerna ska göra allt för att vårdreformen ska rivas upp om de tar tillbaka majoriteten i kongressen i valet i höst.

– Det kommer finnas ett väldigt högt politiskt pris att betala för det här. Folk utanför Washington är arga och gillar inte reformen, sa John McCain i en tidigt morgonintervju i tv-kanalen ABC.

McCains uttalande är en del av den politiska strid som nu kommer utkämpas i USA om sjukvårdsreformens betydelse.

Båda sidor kommer att göra allt för att tolka den till sin politiska fördel i valrörelsen fram mot sommaren.

President Obama själv kommer till exempel redan den här veckan starta en kampanj som syftar till att försöka beskriva fördelarna med reformen.

Demokraten Patrick Kennedy, representanthusledamot och son till senatorn Ted Kennedy, som gick bort i höstas och som kämpade för en vårdreform hela sin politiska karriär, gjorde även han ett känsloladdat framträdande i ABC i morse.

Sonen Kennedys hälsning till skeptiska amerikaner var att vänta med sin dom tills de verkligen ser vad reformen kommer göra för dem.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".