Ungdomssajter får kritik.
Medierådet:

Ungdomssajter har för dålig säkerhet

Säkerheten för ungdomar på sociala nätverkssidor på internet är dålig, enligt en ny undersökning från Medierådet. Många sidor har brister, säger Medierådets kanslichef Ann Katrin Agebäck.

– Jag tycker att det är klart problematiskt, för jag tycker att om man vänder sig till barn och ungdomar som viktigaste målgruppen då ska det också finnas en trygghet där. Och det är inte så att föräldrar ska behöva sitta och följa med på nätet varje dag, även om det är bra att de hänger med ibland ut på de här sajterna utan det är ett ansvar för den som tillhandahåller denna sajt, enligt Ann Katrin Agebäck.

I Medierådets undersökning har de skapat tre låtsatsanvändare på 17 populära sociala sajter för barn och ungdomar på internet. Där har de hittat och anmält rasistiskt material, upplevt trakasserier och kontakter från äldre vuxna. Bara fem ungdomscommunitys har blivit godkända.

– Det är sämre än vad vi hade trott. Och det är franmför allt när det gälller ärendehanteringen som kvaliteten är väldigt låg. I många fall går det inte att anmäla saker och även om man gör det så händer ingenting. Det åtgärdas inte, materialet tas inte bort, trots att många sajter lovar det i sina medlemsvillkor.

Stora sajter som Youtube och Facebook med miljontals användare lever inte upp till säkerhetsstandarden och bedöms som tveksamma. Bland de fem ungdomscommunitys som rödmarkerats av medierådet, finns inte ens en fungerande mailadress, säger Ann Katrin Agebäck.

– Det finns inga uppgifter om vad som gäller. Det finns ingen möjligheter att anmäla. Skulle man försöka så är det ingen på andra sidan och ingenting händer helt enkelt. De är under all kritik, de sajter som vi har rödmarkerat i vår undersökning.

Enligt World Internet Institutes mätning från förra året så är är fyra av tio internetanvändare i Sverige med i ett community på internet och många är minderåriga.

Medierådet ska träffa personerna bakom de aktuella sajterna i sluet av veckan för att höra om de är intresserade av att öka säkerheten och ytterligare en granskning ska göras.

Och som förälder ska man ta kontakt tidigt med sitt barn, säger Ann Katrin Agebäck.

– I alla fall så länge barnen är något sånär små, följa med dem ut, vara nyfiken och låta dem visa sajterna, så att man som förälder förstår vad det här handlar om. Och därmed också kan prata om det som en vardaglig sak hemma vid köksbordet, säger Agebäck, kanslichef på Medierådet.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".