Inga råd till skolor vid hotsituationer

I förra veckan riktades hot mot flera skolor i landet. Skolorna valde att hantera hoten på olika sätt. Men svenska skolor är inte vana vid den här typen av händelser och det saknas råd och riktlinjer för hur skolorna ska agera.

På Ludvigsborgsskolan i Västervik tog skolledningen beslut om att stänga skolan, medan de hotade skolorna i Piteå och i Borås höll öppet under polisbevakning.

– På morgonen fick reda på att det hade kommit ett hot mot skolan på natten. De flesta blev ganska rädda, man blev ju rädd även om man inte ville visa det. Sedan började folk ringa hem, vissa gick hem och vissa inte, säger Albin Kvist som går i åttan på Bodaskolan i Borås.

I samråd med sina föräldrar kom han fram till att det nog var ok att stanna kvar i skolan trots hoten. Det var ungefär så som polisen och skolans rektor Helen Ottersgård också bedömde situationen.

– I krisgruppen gjorde vi en analys av situationen och tog beslut om att vi inte stänger skolan utifrån det läge som är, vi förmedlar däremot att om man känner oro så får man gå hem från skolan den dagen, säger hon.

Några råd eller riktlinjer för hur skolledningen ska agera i den här typen av situationer finns det dock inte, säger Helen Ottersgård.

– Nej inte mer än att rektorn är ansvarig för verksamheten.

Saknar ni råd och riktlinjer för hur ni ska agera?

– Både ja och nej, just att varje situation är unik gör att det inte är helt enkelt att göra en färdig riktlinje heller, det finns kanske anledning att titta på det på alla nivåer, både från vår skola men också en diskussion i Borås stad och sedan också vad Skolverket säger.

På Skolverkets hemsida finns en del informationsmaterial om erfarenheterna från skolskjutningarna i Finland. Men man har inte sammanställt några råd för hur skolorna ska hantera den här typen av händelser.

– I vissa frågor utfärdar Skolverket allmänna råd men är ett stöd för att tolka en lagstiftning och i det här fallet finns det ingen lagstiftning utan det är kommunerna eller friskolorna som har ansvar för skolverksamheten, då har de ansvar även för den här delen, säger Annika Hjelm, undervisningsråd på Skolverket.

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista