Spänt läge efter gruvbolagsåtal

Ett åtal mot fyra anställda på det brittisk-australiensiska gruvbolaget Rio Tinto i Shanghai har lett till en ansträngd relation mellan Kina och Australien.

Gruvbolagets före detta kinachef riskerar flera år i fängelse, i en rättegång som misstänks vara politiskt färgad.

Gruvjätten Rio Tintos före detta kinachefen åtalades idag i Shanghai tillsammans med tre anställda.

De anklagas för att ha tagit mutor och för att ha stulit affärshemligheter från kinesiska statsägda företag, och har redan erkänt mutbrott.

Rättegången har fått stor uppmärksamhet både i Kina och bland utländska investerare eftersom de åtalade först beskrevs som spioner av kinesiska myndigheter.

Den åtalade före detta chefen för Rio Tinto i Kina är australiensisk medborgare och Australiens premiärminister Kevin Rudd sade nyligen att Kina ska vara medvetet om att världen följer rättegången.

Fallet har starka politiska undertoner eftersom de fyra Rio Tinto-anställda greps i juli förra året strax efter att det statsägda kinesiska gruvbolaget Chinalco nekades att öka sin andel i Rio Tinto.

Chinalco bjöd 20 miljarder dollar för att köpa en större andel i Riao Tinto, men affären väckte starka känslor i Australien och beslutsfattare och delägare varnade för att låta ett statsägt kinesiskt bolag få större inflytande över ett företag som ansågs vara av starkt nationellt intresse i Australien.

Om köpet av den australiska gruvjätten hade gått igenom hade det blivit Kinas största utlandsköp någonsin.

Rättegången ses som ett viktigt prov på hur det kinesiska rättsystemet behandlar utländska företag.

Kina anklagas ofta för att särbehandla inhemska företag på utländska företags bekostnad.

Den amerikanska handelskammaren i Kina presenterade undersökningar idag som visade att allt fler av deras medlemsföretag känner sig ovälkomna på den kinesiska marknaden.

Trots politiska spänningar och ömsesidiga klagomål över protektionism blev det klart att de två gruvbolagen Chinalco och Rio Tinto ingår ett afrikanskt joint venture i en gruva i Guinea.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista