Röstade nej till folkmord trots S-beslut

När Socialdemokraterna röstade ja till att erkänna folkmordet på armenier 1915, röstade de samtidigt nej till att erkänna folkmordet på kurder i Irak 1988. Detta trots att S-kongressen slagit fast att partiet ska arbeta för att båda folkmorden ska erkännas.

– Det är inte bara jag, det är många andra kurder i Sverige som är mycket besvikna för den ställning som Socialdemokraterna har tagit i riksdagen, säger Salah Saleh, aktiv i kurdiska kulturföreningen Gulan.

Riksdagsbeslutet att Sverige ska erkänna folkmordet på bland annat armenier har blivit mycket omdiskuterat.

Bakgrunden till det var den socialdemokratiska partikongressen i höstas körde över partiledningen och röstade för att partiet ska verka för att både folkmordet på armenierna och folkmordet på kurderna ska erkännas av Sverige, tusentals kurder gasades exempelvis ihjäl i Halabja.

Socialdemokraten Carina Hägg som sitter i riksdagens utrikesutskott förklarar riksdagsgruppens olika agerande med att händelserna har hanterats olika i dagens Turkiet och Irak.

I Irak har en domstol slagit fast att det var ett folkmord och dömt flera personer för dåden.

– Domstolsutslaget har slagit fast att det är ett folkmord, idag har vi den juridiska situationen att man i första hand ska avgöra de här frågorna i domstol lokalt, säger Carina Hägg.

Ni välkomnar alltså att det betecknas som folkmord inom domen, men hade det inte varit ännu tydligare om ni också hade röstat aktivt för att Sverige också ska erkänna det som ett folkmord?

– Man kan bara erkänna ett folk mord en gång, det blir inte starkare för att man erkänner ett folkmord flera gånger.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill gå längre och att riksdagen i stället skulle erkänna händelsen "som ett folkmord på det kurdiska folket". Men det röstade alltså Socialdemokraterna alltså emot.

Den socialdemokratiska partikongressen gick på en liknande som linje Vänsterpartiet och Miljöpartiet trots att den visste det som Hägg hänvisar till, att en domstol prövat folkmordet i Irak. Men Carina Hägg vill inte kritisera kongressens beslut.

– Jag var inte ombud på kongressen så jag vill inte överpröva resonemanget under kongressen av ombuden, säger Carina Hägg.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".