Kan bli en svår nöt att knäcka. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Kärnkraftsfråga kan bli rysare i riksdagen

I dag lämnar regeringen sitt förslag om nybyggnad av kärnkraften till riksdagen. Men det är osäkert om propositionen kommer att gå igenom när frågan ska klubbas senare i vår.

Frågan kan komma att avgöras av en enda person, centerpartisten Sven Bergström, som ännu inte gett besked hur han tänker rösta. Han slits mellan sitt kärnkraftsmotstånd och lojalitet med partiet.

– Det är naturligtvis dramatiskt och därför behöver man  noga värdera och överväga hur man ska landa till sist så att man kan känna sig trygg med det beslut man slutligen landar i, säger Sven Bergström (C).

För lite drygt ett år sedan presenterade alliansens ledare en överenskommelse om energin. Uppgörelsen innebär bland annat att de tio kärnkraftsreaktorer som finns i dag i Sverige kan ersättas med nya när de nuvarande blir för gamla.

Men som det ser ut nu är det osäkert om regeringen får en majoritet i riksdagen. Det räcker att fyra borgerliga riksdagsmän röstar emot förslaget och med oppositionen för att det skall falla. Två centerpartister har redan deklarerat att de skall rösta emot. 

Sedan dess har ytterligare en person anslutit sig till nej-skaran. Det är Göran Thingwall, före detta Moderat som nu är politisk vilde i riksdagen. Han tänker rösta ner kärnkraftsförslaget om inte regeringen ändrar sig i helt en annan sakfråga.

Kvar finns centerpartisten Sven Bergström, som trots att huvuddragen varit kända länge, fortfarande inte kan ge besked om hur han tänker rösta. 

– Det vore väl lite övermagat att ge besked om det innan ens propositionen landat på riksdagens bord, säger han.   

Han får mellan 20 och 30 mejl om dagen från framför allt kärnkraftsmotståndare som vill påverka honom. Det har också startat en speciell Facebook-grupp som diskuterar frågan.

Sven Bergström är kärnkraftsmotståndare. Men efter 14 år i riskdagen är det inte självklart att rösta nej till regeringena förslag och emot partilinjen.

– Det är mångfacetterat, det handlar om bilden av Centerpartiet, att vi kan vara samlade i en viktig fråga, säger Sven Bergström.

Men att rösta ja är också svårt enligt honom.

– Jag tycker att en viktig aspekt är att allianspartierna gemensamt i augusti 2006 inför gav ett entydigt besked att förbudet mot nya reaktorer låg fast. Det upprepades dessutom av Fredrik Reinfeldt i regeringsdeklarationen i oktober 2006, säger Sven Bergström.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".