PO Yrsa Stenius. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Många journalister kräver PO:s avgång

Det stormar kring pressombudsmannen, PO, Yrsa Stenius, som är tillsatt för att övervaka pressetiska frågor. Många journalister kräver hennes avgång efter att hon kritiserat en artikelserie i Expressen.

I artikelserien avslöjades att författaren Jan Guillou haft kontakter med den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB under 60- och 70-talet. Yrsa Stenius ansåg att delar av publiceringen var oetisk, och det har fått många att ifrågasätta henne.

– Den allvarligaste kritiken från Expressen är att pressombudsmannen spekulerar om källuppgifter som hon inte någon kunskap om. Att hon kritiserar Expressen för en uppgift; nämligen att vi skulle ha påstått att Jan Guillou är spion, trots att vi faktiskt aldrig har skrivit den uppgiften. Sedan har hon också kritiserat oss för val av typsnitt och grad på vår löpsedel. Och det är samma typsnitt och grad som vi har på löpsedeln varje dag, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som är en av kritikerna.

De som kritiserar Pressombudsmannen, Yrsa Stenius, anser att hon har gjort felaktiga bedömningar. Hon som i sitt uppdrag som Pressombudsman har i uppgift att övervaka att det som publiceras i media är etiskt riktigt.

Efter att tidningen Expressen i höstas avslöjande att journalisten Jan Guillou haft kontakt med den sovjetiska spionorganisationen KGB gjorde PO bedömning att publiceringen var oetisk.

Bedömningen har efteråt fått kritik och PO har också fått kritik för att vara jävig eftersom hon varit kolumnist på samma tidning som Jan Guillou.

Hon har också själv gått i polemik med journalister som kritiserat henne. Bland annat har PO anklagat Expressens kulturchef Björn Wiman i en artikel i Resumé för åldersrasism och för kvinnoförakt, uttalanden som äventyrar henne förtroende säger Wiman.

Också Peter Wolodarski, politisk redaktör på Dagens Nyheter är en av dem som höjt rösten i kritiken mot PO.

– Jag reagerar väldigt starkt på att Pressombudsmannen vill klandra Expressen för att i praktiken för det avslöjandet man gjorde om Jan Guillou, under förra året. Att han samarbetade och lämnade uppgifter till KGB, det var ett väldigt viktigt avslöjande. Och det menar Pressombudsmannen att det har skadat Guillou på ett otillbörligt sätt. Jag förstår inte riktigt hur hon resonerar. Om Pressombudsmannen anser att man inte ska kunna göra den här typen av avslöjanden som Expressen har gjort så, då menar jag att hon inte är lämplig som pressombudsman.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kräver också hennes avgång.

– Förtroendet för det pressetiska systemet kräver en stark och respekterad Pressombudsman, och det har vi inte idag. Därför är tilltron till det pressetiska systemet skadat och vi borde få en Pressombudsman som folk i branschen respekterar och som också kan förhålla sig till de uppgifter som faktiskt har publicerats.

Pressombudsmannen, PO, Yrsas Stenius som senaste tiden beskjutits med kritik i tidningar, debatter, på twitter och bloggar tar kritiken med ro,

– De som påstår att det handlar om någon vänskapskorruption de tror jag bara medvetet är ute efter att förolämpa mig. Kanske ska jag tillägga att den tidning som jag har fällt mest under min tid som PO är Aftonbladet.

Hon har inga planer på att avgå.

– Så länge pressens samarbetsnämnd, som är min uppdragsgivare har förtroende för mig så blir jag kvar.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".