Google slutar censurera i Kina

Den amerikanska sökjätten Google annonserade idag att företaget slutar censurera sökresultaten för kinesiska internetanvändare. Kinesiska myndigheter har nu under kvällen gått ut och kritiserat Googles beslut.

Personer i Kina som går in på Googles kinesiska adress, google.cn kommer nu istället att omdirigeras till företagets Hong Kong-domän, google.com.hk där all information kommer att visas på kinesiska, helt ocensurerat.

Google har tidigare tvingats gå med på censurkraven för att få lov av att verka i Kina, som har fler internetanvändare än något annat land i världen.

Beslutet att flytta servrarna till Hong Kong bör ses som en direkt utmaning mot de kinesiska censurmyndigheterna.

Men tillkännagivandet var inte helt oväntat. Det har föregåtts av en lång konflikt mellan Google och de kinesiska myndigheterna över just kraven på censur. Google har hotat att eventuellt lämna landet alltsedan en hackerattack mot företagets datorer för ett tag sedan spårats till Kina.

Konflikten mellan Kina och Googele har på senare tid även till viss del bidragit till att öka de politiska spänningarna mellan Peking och Washington.

Sent under måndagskvällen gick kinesiska myndigheter i ett kort uttalande ut och kritiserade beslutet och sa att Google nu bryter mot en skriftlig överenskommelse. Även Vita Huset har gjort uttalande där man beklagar att Google och Kina inte lyckats nå en lösning.

Det återstår nu att se hur de kinesiska myndigheterna de facto kommer att reagera på Googles beslut, och om kinesiska internetanvändare överhuvudtaget kommer att kunna komma in på Googles Hong Kong-baserade hemsida.

För den kinesiska ledningen står nu nämligen inför ett dilemma.

För att i takt med att antalet internetanvändare på senare år kraftigt ökat så har deras politiska genomslagskraft gjort detsamma.

De kinesiska ledarna bevakar noga stämningen bland internetanvändarna på bloggar och chattforum.

Om myndigheterna blockerar tillgången till Googles söksida riskerar de att möta en proteststorm från internetanvändarna som riskerar att underblåsa regimkritiska strömningar. För många kineser har ju nu vant sig vid Googles tjänster.

Men om myndigheterna tvärtom inte gör något alls och inte blockerar Googles Hong Kong-sida, då kommer vem som helst med internet i Kina att kunna komma åt en mängd information om till exempel Tibet, massakern på himmelska fridens torg, Falun gong och en mängd annan information som ledarna i Peking tycker är allt för känslig för medborgarna att ta del av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista