Arkivfoto: Johan Nilsson/Scanpix.

Takläckagen ökar efter snörik vinter

Den snörika vintern har lett till en stor ökning av antalet takläckage, det skapar arbete för alla takskottare. När snön smälter avslöjas läckor i taken och innan man kan reparera dem måste taken vara fria från snö.

– Vi är uppe på taken för att skotta fram brunnarna som ska bytas ut. Det har varit en sån hård vinter, de har tydligen blivit skadade av det här vädret.

Vad är det som orsakar läckorna?

– Antingen det hårda vädret, om materialet nått sin livslängd spricker det lättare. Eller så är det oerfarna takskottare som har varit på taket och tagit i lite för mycket och stött igenom materialet, då blir det direkt en spricka, säger Kristian Wretman som skottar ett hustak i Stockholm.

Nu är det många som vänder sig till sina försäkringsbolag. På Länsförsäkringar har det skett en kraftig ökning av antalet anmälningar om takläckage. Även hos Folksam ser man en ökning.

Dessutom är det väldigt många fastighetsägare som ringer för att kolla upp sitt försäkringsskydd för fuktskador och takläckage.

– Det är stort tryck på alla våra byggcentraler i Sverige. Vi har fått väldigt mycket förfrågningar och anmälningar. Vi har fått flera antal förfrågningar på just tak som håller på att brista eller har brustit från södra och mellersta Sverige mot tidigare i och med att det har varit lika mycket snö där som i Norrland, säger Göran Lillberg, byggteknisk chef på Folksam. 

De flesta skadorna hittar man på platta eller svagt sluttande tak och papptak. Har man ett sommarhus kan det vara läge att titta till det, säger Kristian Wretman.

– Det finns kanske många som har fritidshus eller sommarstugor, då är man kanske inte där på vintern. Har du ett dåligt tak och nu när det börjar smälta kan det få katastrofala stölder. Du kan få hur mycket som helst förstört.

Karin Johansson
karin.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".