Brittisk vindkraft är inte effektiv

En utvärdering i Storbritannien visar på att produktionen av vindkraft är ineffektiv. En av slutsatserna är att värdefull fördärvas för att få relativt liten mängd grön energi.

I går kom beskedet att börsintroduktionen av vindkraftbolaget O2 dras tillbaka på grund av bristande intresse. Det finns en chans till för svenska vindkraftsvänner eftersom även ett annat bolag, Arise Windpower, är på väg mot börsen.

I Storbritannien har en utvärdering gjorts som visar att produktionen av vindkraft är ineffektiv. Det är den brittiska tidningen Sunday Times som den gångna helgen publicerade vad som kallas den första detaljerade studien av den brittiska landbaserade vindkraften.

Det finns 245 landbaserade vindkraftsparker i Storbritannien och industrin ligger i startgroparna för en kraftig utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Svenska Vattenfall blir en av storbyggarna.

En av slutsatserna är att en hel del värdefull natur i form av vackra landskap har blivit fördärvad bara för att få lite grön energi.

Mer än 20 av de stora vindkraftparkerna producerar mindre än en femtedel av potentialen.

Sämst är Blyth Harbour på nordöstra kusten som bara kommer upp i knappt åtta procent av sin maxkapacitet.

Turbinerna är små och gamla, från 90-talet, och det finns flera sådana äldre vindparker, men även nyare och modernare har svårt att nå hög verkningsgrad, enligt en rapport från , som gäller förhållandena 2008.

Siddick vindkraftspark i Cumbria, som nu ägs av Eon, nådde bara 15,8 procent av sin kapacitet.

Ett annat exempel är vindkraftsparken som ligger i Durham. Den var störst i Storbritannien när den togs i drift 2004. Den producerar el idag till knappt 19 procent av sin beräknade kapacitet.

De mest effektiva vindturbinerna når ungefär 50 procent men snittet ligger på mellan 25 och 30 procents verkningsgrad.

Experter manar dock till försiktighet när det gäller att tolka effektivitetssiffrorna, för elproduktionen från vindkraftsparkerna kan variera kraftigt på grund av haverier till exempel.

En slutsats är att trots att det är dyrt att producera vind-el så sker en kraftig utbyggnad i Storbritannien med hjälp av subventioner som innebär att elkunderna betalar ungefär dubbelt så mycket för vind-el,.

En professor som tidigare ingick i FN:s klimatpanel IPCC, Michael Jefferson heter han, och han är kritisk till hur ineffektiva vindparkerna är och han anser att subventionerna leder till att vindkraftsbyggarna överdriver möjligheterna att producera mycket el och att subventionerna styr vindparksetableringarna till platser där de annars inte skulle byggas.

Vindkraftsindustrin slår dock tillbaka och hävdar att Storbritannien behöver all den gröna el som är möjlig att generera.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista