Skeptisk till fattigdomsmålsättning

Rekordhöga budgetunderskott tvingar flera EU-länder att skära i välfärden. Samtidigt är 2010 ett fokusår för fattigdomen i Europa. Men Sonja Wallbom på organisationen European Anti poverty network är skeptisk till målsättningen.

– Jag tvivlar, därför att när man la fast Lissabon-agendan år 2000 hade man målsättningen att fattigdomen skulle utrotas, eller i varje fall minska dramatiskt den närmaste tioårsperioden. Men det har inte gått så bra kan vi konstatera. Tvärtom – fattigdomen ökar, säger Sonja Wallbom.

Enligt den senaste europeiska statistiken lever var sjätte EU-medborgaren idag på eller under den relativa fattigdomsgränsen.

Det betyder att över 80 miljoner människor tvingas överleva på mindre än 60 procent av medianinkomsten i sitt land.

I de nya målen för 2020 har EU nu givit upp tidigare ambitioner om att utrota fattigdomen i Europa och siktar nu istället på att minska den med 25 procent. Ett misslyckande menar Sonja Wallbom.

– Det är ett kvitto på att man inte har förstått hur man ska motverka fattigdom och utanförskap. Den nya planen man har, alltså strategi 2020, har man bara mer av samma, säger hon.

Finansiella stödpaket under krisen har också grävt djupa hål i EU-ländernas stadsbudgetar och flera medlemsländer tvingas nu skära ner på välfärden. Enligt Sonja Wallbom är den ekonomiska krisen nu på väg att bli en social kris.

– Vi kan se det i Sverige, vi kan se det över Europa över lag att man sänker a-kassor och sjukförsäkringssystem. Det resulterar i att människor blir fattiga, det resulterar inte att de börjar arbeta bättre.

Christina Zander
christina.zander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista