Sudan

Valobservatörer hotas av utvisning

Sudans president, Omar al-Bashir, hotar att slänga ut valobservatörer, som anser att valet som är planerat att hållas i april ska skjutas upp. Valen är tänkt att bli de första demokratiska i Sudan på 24 år.

– Vi har bjudit in internationella organisationer för att övervaka valen i april. men om de begär att valen senareläggs, så kastar vi ut dem, sa president Omar al-Bashir i en kommentar i Sudans statliga television.

Observatörer från USA har sagt att den sudanesiska valmyndigheten har begränsade möjligheter att organisera valen och att de bör genomföras senare än i mitten av nästa månad.

Den politiska oppositionen i Sudan har också sagt att valen måste skjutas upp. Oppositionen har bland annat påpekat att president al-Bashirs tillgång till statliga medier genom honom en orättvis fördel.

Omar al-Bashir tog själv makten genom en kupp för över 20 år sedan.

Valen som är planerade till mitten av april och valen gäller såväl president som parlament och regionala församlingar.

Bland dem som utmanar al-Bashir om presidentposten finns den premiärminister, Sadiq al-Mahdi, som al-Bashir själv avsatte vid sitt makttillträde 1989.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista