Netanyahu talade inför Aipac. Foto: Cliff Owen/Scanpix.
USA-israel

Obama möter Netanyahu i Washington

I dag träffar USA:s president Barack Obama Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Washington. Målet med mötet är bland annat att mjuka upp relationerna mellan länderna som, kärvat rejält på sistone.

Inför mötet uppmanade USA:s utrikesminister Hillary Clinton, i ett tal inför den Israelvänliga organisationen Aipac, Israel att ändra sina planer.

– Fortsatt israeliskt bosättningsbyggande i östra Jerusalem underminerar det ömsesidiga förtroendet och hotar de indirekta förhandlingar mellan israeler och palestinier, som båda sidor säger att de vill ha och behöver, sa Hillary Clinton sa i sitt tal inför Aipac.

Hon sa vidare att byggandet underminerar USA:s unika möjlighet att göra skillnad i fredsprocessen.

Relationerna mellan USA och Israel har gnisslat rejält sedan Israel, mitt under den amerikanska vicepresidentens besök i Israel för några veckor sedan, tillkännagav att man skulle börja expandera judiska bosättningar i Östra Jerusalem.

USA fördömde planerna och palestiniernas ledare Mahmoud Abbas ställde in de planerade indirekta samtalen mellan parterna.

Netanyahu är i USA framförallt för att tala inför Aipac på organisationens årliga kongress och på ett privat möte med Clinton igår ska han ha återupprepat Israels rätt att bygga bosättningar var som helst i Jerusalem.

Mötet mellan Clinton och Netanyahu beskrevs som ett försök från båda att lägga konflikten åt sidan och hitta sätt att föra fredsprocessen vidare.

Clinton passade också på att få Aipac-delegaterna att jubla lite extra.

– USA:s engagemang för Israels säkerhet och framtid är orubbligt, bestående och evigt, sa Hillary Clinton.

Idag träffar Netanyahu president Obama.

Inga officiella uttalanden väntas från mötet, men USA:s mål är att med lock och pock få israeler och palestinier tillbaka till läge som för några veckor sedan.

Då hade båda parterna gått med på att inleda indirekta samtal om framtiden för fredsprocessen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista