Förre ministern Stephen Byers. Foto: Diether Endlicher/Scanpix.
Storbritannien

Ny skandal i brittiska parlamentet

En ny skandal drabbar nu det brittiska parlamentet bara några veckor före valet. Tre före detta labour-ministrar blev i går kväll avstängda från parlamentet sedan det avslöjats att de mot betalning var beredda att hjälpa företag att påverka regeringens politik.

Avslöjandet kom i TV-kanalen Channel Fours program Dispatches som använde sig av dold kamera.

– Ja, jag går att anlita ungefär på samma sätt som det är att anlita en taxi, sa den före detta transportministern Stephen Byers, som också berättade hur mycket han ville ha betalt.

Ja, mellan 30 000 och 50 000 kronor per dag ville han ha i ersättning för att hjälpa till att påverka politiska beslut.

Den förre ministern Stephen Byers trodde att han pratade med en kvinna från en amerikansk konsultfirma.

Men det var en reporter med dold kamera och till henne sa han också, för att marknadsföra sig själv, att han redan hade lyckats påverka regeringsbeslut på uppdrag av privata bolag. Men det erkände han sedan att det var lögn.

Också två andra före detta labourministrar, Geoff Hoon och Patricia Hewitt utpekades i programmet men de hävdar båda att de aldrig tänkt jobba som lobbyister förrän efter det att de lämnat parlamentet.

Men Labourpartiets ledning agerade blixtsnabbt och ska nu utreda vad som hänt och under tiden är alla tre förbjudna att delta i det parlamentariska arbetet.

Också en ledamot från det konservativa partiet förekom i programmet och sa sig vara beredd att hjälpa företag att påverka politiker.

För de politiska partierna kommer det här olägligt inför valet senare i vår.

Förtroendet för brittiska politiker är redan i botten efter förra årets stora skandal.

Då avslöjades att över hälften av parlamentsledamöterna hade fått ut alldeles för mycket i ersättning av skattebetalarna, bland annat för räntor på bolån som redan var avbetalade, för hundmat, för hus till ankor och för rensning av en vallgrav.

Johan Prane London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".