Människor lämnar blommor utanför Googles högkvarter i Peking. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.
Google i Kina

Liten skillnad för internetanvändare

Uppdaterad: 10:07
Det amerikanska IT-företaget Google har lagt ner sin censurerade kinesiska sökmotor och omdirigerar istället kinesiska användare till en ocensurerad sökmotor i Hongkong. Den kinesiska regeringen har reagerat starkt, men för kinesiska användare blir skillnaden i praktiken liten.

Besökare på Googles kinesiska sökmotor omdirigeras nu automatiskt till en ocensurerad sökmotor baserad i Hongkong. Sökmotorn levererar alla sökträffar utan att filtrera bort känsliga ämnen som den tidigare Kina-baserade sökmotorn gjorde.

Googles beslut att sluta filtrera sökträffar åt den kinesiska regeringen har fått skarp kritik från de kinesiska myndigheterna.

De fördömer Googles beslut och hävdar att företaget bryter mot ingångna avtal.

Men trots att Google lyckats reta upp kinesiska myndigheter innebär beslutet inte någon stor skillnad för kinesiska användare.

Google i Hongkong visar visserligen ofiltrerade sökträffar, men den statliga kinesiska brandväggen skärmar av ämnen och sidor som bedömts som alltför känsliga i Kina.

Resultatet för användarna är alltså även nu precis som tidigare en blank skärm.

Så för de kineser som är på jakt efter information om till exempel de tibetanska eller uiguriska självständighetsrörelserna eller den förbjudna andliga rörelsen Falun gong, gäller det precis som vanligt att hitta ett program som kan hjälpa en att "hoppa över muren", som det kallas när man tar sig över den statliga brandväggen.

Genom att sluta samarbeta med kinesiska censurmyndigheter undviker Google hädanefter att förknippas med en diktatur. Beslutet innebär också en reträtt från en marknad där man inte lyckats särskilt väl.

Nyheten om Googles beslut ledde till att företagets aktie sjönk med 0,4 procent på Nasdaqbörsen medan den konkurrerande kinesiska sökmotorn Baidus aktier steg med 1,6 procent.

Baidu är marknadsledande i Kina och står för över 60 procent av sökningarna på internet.

Det amerikanska IT-företaget fortsätter med sin verksamhet på kontoret i Peking, som har runt 700 anställda och bland annat sysslar med forskning.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".