Fångutväxlingen en seger för Sharon

I Israel väcker den kommande fångutväxlingen med den shiamuslimska gerillan Hizbollah en lång rad frågor. Överenskommelsen är en seger för den korruptionsanklagade premiärministern Ariel Sharon. Men sett ur ett inrikespolitiskt perspektiv så är frågan om priset som Israel betalar är det rätta.

Israel har efter årslånga förhandlingar accepterat att över 400, mest palestinska och libanesiska, fångar byts mot kropparna av tre döda israeliska soldater och en affärsman.


Premiärminister Ariel Sharon har satsat hela sin prestige på att få den här affären i hamn. I höstas lyckades han övertyga sin motsträviga regering och med bara en rösts övervikt röstade regeringen ja till överenskommelsen med Hizbollah, en Iranstödd Libanonbaserad terrororganisation som vill radera ut Israel från kartan.


Väcker många frågor
De allra flesta fångarna som israelerna släpper är palestinier som i triumf kan återvända till de ockuperade områdena Västbanken och Gaza och där återuppta Israelfientlig verksamhet.


Men frågan är vad Israel vinner med det?


Viktigt få hem Tannenbaum
För israelerna och alldeles speciellt för de anhöriga, är det mycket viktigt att få tillbaka kropparna av de döda soldaterna så att de kan begravas i Israel. Och om affärsmannen Elhanan Tannenbaum, som också är reservofficer, har det kommit uppgifter att han är svårt torterad och nära att dö.


Därför har inte minst premiärminister Ariel Sharon poängterat att det är mycket viktigt att få hem honom så fort som möjligt, trots att åklagare och polis hemma i Israel kan börja ställa frågor, bland annat om vad det egentligen var för affärer Tannenbaum gjorde i Förenade Arabemiraten där han kidnappades år 2000.


Förhandlingar fortsätter
Den största besvikelsen för många israeler är att uppgörelsen inte innehåller något besked om vad som har hänt piloten Ron Arad, som sköts ner över Libanon 1986.


Men förhandlingarna med Hizbollah, via de tyska medlarna, ska fortsätta.


Framgång för Sharon
I ett andra steg kan Israel vara berett att byta Samir Kantar, en libanes som har dödat tre israeler, mot ett klart besked om piloten Ron Arads öde.


Först då kan premiärminister Ariel Sharon, vars rykte är skamfilat av anklagelser om att han tagit emot mutor, se fångutväxlingen som en verklig framgång.


Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se