1 av 2
Bolåneräntorna stiger i sommar, spår SBAB. Arkivfoto: Marc Femenia/Scanpix.
2 av 2
Källa: SBAB

SBAB spår ränteuppgång och låg inflation

Bolåneräntorna kan höjas i sommar enligt SBAB:s senaste konjunkturprognos. Riksbanken höjer styrräntan i september, enligt prognosen.

SBAB, statens bolåneinstitut, presenterade på morgonen en konjunkturprognos. Enligt SBAB:s senaste prognos går nu konjunkturen upp tidigare än vad SBAB räknat med.

Med lågt inflationstryck och en eftersläpande arbetsmarknad växer den svenska ekonomin med 2,2 procent i år för att öka tillväxten till 3,3 procent 2011, skriver SBAB i prognosen.

I september räknar SBAB med att Riksbanken börjar höja styrräntan från den rekordlåga nivån som nu är 0,25 procent. Därefter kommer regelbundna räntehöjningar att föra upp styrräntan till normalnivån 4 procent i början av 2013. 

Bostadsmarknaden kommer också att påverkas av Finansinspektionens förslag om krav på amorteringar för bolån med höga belåningsgrader.

SBAB håller fast vid att Riksbankens första höjning av styrräntan sker i september.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista