EU-kritik splittrar socialdemokraterna

Socialdemokraterna får det allt besvärligare med personer inom partiet som inte delar partiledningens syn i olika EU-frågor. Nu håller riksdagsledamoten Sören Wibe, som ledde nej-sidans kampanj inför folkomröstningen om euron, på att bilda en ny förening inom partiet.

Syftet är att tvinga fram en folkomröstning om EU:s nya fördrag.


– Att man bildar en förening är väl naturligt om man har ett gemensamt syfte, säger Sören Wibe.


Du är inte rädd att partiet ska splittras än en gång om ni bildar en förening?


– Nej, tvärtom. Före folkomröstningen om EMU då vi hade en ja och en nej-sida då stod vårt parti väldigt stabilt och ökade i opinionen. Vi på nej-sidan legitimerar ju för de som vill rösta nej till EMU att fortsatt vara medlem i socialdemokratiska partiet och rösta på Göran Persson, säger Wibe.


Inte förvånande
Sören Wibes förening syftar till att sprida information om den föreslagna EU-grundlagen. Målet är att det ska hållas en folkomröstning i frågan.


Detta sker i samma veva som ett EU-kritiskt parti planeras. Men inget av detta är förvånande säger statsvetare Tommy Möller vid Stockholms universitet:


– Folkomröstningen om EMU innebar ju de facto en ganska kraftig desavouering av flera partier, inte minst socialdemokratiska partiet och deras ståndpunkter i den här frågan. Det rev följaktigen upp djupa konflikter inom partierna. Den segrande sidan upplever inte att man fått gehör därefter. Inte minst i samband med nomineringarna inför europaparlamentsvalet så upplever man en frustration.


De EU-kritiska tystas menar du?


– Det är väl deras egen uppfattning att de inte riktigt kommer fram i de etablerade partierna.Kritisk till förening
Professor Tommy Möller säger att det säkert finns socialdemokrater som är skräckslagna just nu.


Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist tycker att beslutet att bilda en sån här förening inte låter särskilt klokt:


– Det är synd om man institutionaliserar ståndpunkter, för det finns alltid en risk att det snarare bidrar till att låsa och blockera än att hitta nya lösningar och stimulera debatten.


Vad ska de socialdemokrater göra som inte tycker som partiledningen?


– De ska göra så som Sören Wibe och andra gjort hittills. De ska delta i partiarbetet och de måste självklart finnas utrymme för en EU-skeptiscism, det finns inget enkelt ja eller nej. Därför tror jag att det är viktigt att man aktar sig för att formalisera ståndpunkter.  


Annika Ström-Melin och Maria Eksedler
annika.strom-melin@sr.se och maria.eksedler@sr.se