Fack vill kunna stoppa Geelys köp

Enligt nya uppgifter dröjer det mindre än en vecka innan kinesiska Geely undertecknar ett avtal om att köpa Volvo Personvagnar. Men facken på Volvo kräver fortfarande rätten att stoppa affären.

Källor uppger för tidningen Financial Times att avtalet kommer att undertecknas redan på söndag, eller möjligen på måndag. Biltillverkaren Geelys moderbolag sägs betala 1,8 miljarder dollar för Volvo Personvagnar, motsvarande 13 miljarder kronor. Drygt en fjärdedel av köpesumman kommer från lån i svenska banker, enligt Financial Times.

Efter att avtalet är underskrivet dröjer det ytterligare några månader innan Geely faktiskt tar över som ägare - och under den tiden har facken på Volvo Personvagnar blivit lovade att få granska Geelys långsiktiga finansiering av Volvo.

Enligt Magnus Sundemo på ingenjörsfacket måste Geely skjuta till mycket pengar för att Volvo ska klara både eventuella förluster i framtiden och inte minst utvecklingen av bilar som drivs till exempel med el.

– Alternativa drivlinor är ju nödvändigt om vi ska kunna vara med och slåss om marknaden och framtidens kunder. Och det krävs mycket pengar för det. En grov uppskattning är att det behövs lika mycket pengar som det kostar att köpa Volvo, i storleksordningen 15 miljarder svenska kronor måste finnas för att kunna ha en någorlunda kudde och klara de behov som vi ser, säger Magnus Sundemo.

Enligt Financial Times lägger Geely in drygt fem miljarder i så kallat arbetande kapital i Volvo - alltså långt ifrån de runt 15 miljarder som Magnus Sundemo nämner. Och om facken inte skulle vara nöjda med vad de får veta om finansieringen hävdar Magnus Sundemo att det kinesiska företaget med ordföranden Li Shufu i spetsen i princip har gett Volvofacken rätt att stoppa affären.

– Det är ju faktiskt så att det inte är husen man köper. Man köper människorna som har jobbat här, den erfarenheten som finns här. Får man inte med oss kommer det inte att bli en bra affär och därför tror jag faktiskt att man kommer att lyssna på vad vi har att säga, säger Magnus Sundemo på ingenjörsfacket.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista